A zuglói és újbudai parkolási botrányok hátterében álló titkos paktum

A Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt több szocialista politikus ellen, köztük Horváth Csaba, Tóth Csaba, Baja Ferenc és Molnár Zsolt ellen, korrupciós bűncselekmények miatt. A vádak három összefüggő ügyet érintenek: a BKV informatikai üzemeltetését, valamint a zuglói és az újbudai parkolási tendereket. A nyomozás során a kormányzati sajtó és az ügyészség nyilvánosságra hozta az MSZP-s érintettek nevét, azonban a források szerint a bűncselekményeket szocialista és fideszes szereplők közösen hajtották végre.

A vádak szerint a politikusok havi rendszerességgel jelentős összegeket kaptak a parkolási üzletekért cserébe. Az ügyészség közleménye szerint Horváth és Tóth a zuglói parkolási üzletért 10-15 millió forintot, Baja Ferenc a BKV-s üzlet lezsírozásáért 30 millió forintot, majd további 7 milliót, ezt követően havi 2-3 millió forintot vett át. Molnár Zsolt is bejelentkezett a bizniszbe, és további negyven millió forintot kért.

A parkolási bizniszben hagyományosan átnyúló politikai együttműködésről van szó. A 444 2019-es filmje, a "Sötét parkolási ügyek Budapesten" is ezt tárt fel, amely szerint a parkolási pénzek jelentős része elpárolog a fővárosban, és ebben a Fidesz és az MSZP már évtizedek óta aktívan asszisztál.

A bűnügy koronatanúja terhelő vallomást tett, amely szerint nem csak szocialisták, hanem fideszes politikusok is részesültek a parkolási pénzből. A vádhatóság szerint a korrupció miatt az újbudai és zuglói parkolás üzemeltetésének ára olyan magas lett, hogy az már gazdasági csodával ért fel. A BKV informatika üzemeltetésének túlárazásáról is tanúvallomás született.

A 444 információi szerint a fideszes Jelen Tamás is érintett lehet az ügyben, aki a zuglói gazdasági és közbeszerzési bizottság fideszes delegáltjaként részt vett a fizetős parkolási tender előkészítésében. Fuzik Zsolt és egy másik parkolási vállalkozó is terhelő vallomást tett rá. Jelen 2010 és 2013 között Újbudán volt alpolgármester, később a zuglói Fideszben kötött ki. A vád szerint mindkét kerületben korrupció útján osztották ki a parkolási megbízásokat. Az ügyészség azonban nem árulta el, hogy megvádolták-e Jelen Tamást, és a sajtóközlemény csak a közszereplőként ismert vádlottakat nevesítette, az ügyben szereplő többi személy neve nem közölhető.

A parkolási ügyekben a politikai szándékoktól függetlenül, az ügyészség vádat emelt, és most már nem csak parkolási vállalkozók, hanem politikusok is a vádlottak padjára ülnek. A BKV informatikai tenderét még Tarlós István idején nyerték meg Fuzikék, de Karácsony Gergely idején csaptak le rájuk a nyomozók. A vádhatóság szerint a korrupciós vádat elsősorban Fuzik Zsolt vallomására alapozzák, aki átment a hazugságvizsgálaton. A 444 forrásai szerint a BKV informatikai rendszeréhez kötődő korrupciós ügyben Jelen járhatta ki F. Zsolték cégének a megbízást, és itt nem is kellett lefizetni senkit, elég volt a közbeszerzés megnyeréséhez az, hogy alvállalkozóként megbízták a 4iG-t.

Az ügyészség nem árulta el, hogy kik a további vádlottak, és figyelmeztette a sajtót, hogy az ügy névtelen érintettjeinek nevét nem közölhetik.