Új hőmérsékleti rekord Budapesten és országosan

Budapesten és országszerte új rekordot állítottak fel a legmagasabb napi minimum hőmérséklet tekintetében, amely vasárnap a Lágymányosi HungaroMet állomáson 24 Celsius-fokot ért el.

Budapesten a korábbi rekord 22,2 Celsius-fok volt 2015-ben a János-hegyen, míg országos szinten a legmagasabb minimum hőmérsékleti rekordot szintén 2015-ben, Pécs Árpádtetőn mérték, 22,8 Celsius-fokkal. Az extrém hőmérsékleti rekordok helyspecifikusak és rövid időszakokra vonatkoznak, részletes ellenőrzést igényelnek. A rekordok gyakran véletlenszerű meteorológiai események és helyi hatások következményei.

A HungaroMet figyelmeztetést adott ki 13 megyére kedd éjfélig, ahol a hőmérsékletek várhatóan meghaladhatják a 25 Celsius-fokot, néhány déli részen pedig akár a 27 Celsius-fokot is elérhetik. Európa több területén hőhullám tapasztalható, ahol a hőmérsékletek elérhetik a 30-35 Celsius-fokot, míg Északnyugat- és Észak-Európában hűvösebb időjárás uralkodik, a csúcshőmérsékletek 20 Celsius-fok körül alakulnak. A mérések változásai vagy az adatok inkonzisztenciái is befolyásolhatják a rekordok megjelenését az adatbázisokban. Bár naptár szerint ősz van, a már szinte megszokott forró, száraz idő továbbra is fennáll, és a kontinens nagy részén még mindig nyári időjárás tapasztalható. A tanév első napján szárazságra lehet számítani az ország legnagyobb részén, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 36 fok is lehet. A hőség nem áll meg az országhatároknál, a HungaroMet Facebook-posztján látható, hogy a legtöbb szomszédos országban hasonló állapotok uralkodnak.