Quaestor-ügy: Tarsoly Csabát 13 év börtönre ítélték

A bíróság 13 év szabadságvesztésre ítélte Tarsoly Csabát a Quaestor-botrányban, ami 77 milliárd forint kárt okozott az ügyfeleknek. A Quaestor-csoport 2015-ben jelentett öncsődöt, miután kiderült, hogy körülbelül 210 milliárd forint értékben bocsátottak ki fiktív vállalati kötvényeket. A csalási ügy két évtizeden át tartó számlamanipulációkat és alapok jogtalan felhasználását foglalta magában. Tarsoly a vádakat tagadta és ártatlanságát állította, még július végén is.

A per majdnem nyolc éven át tartott, 359 tárgyalási nappal és több mint 132 000 oldalnyi bizonyítékkal, valamint 104 db CD lemez és 5 TB kapacitású winchester mellékletekkel. Tarsoly Csabát és további tíz embert jelentős kárt okozó bűnszervezetben való részvétel, sikkasztás, csalás és egyéb bűncselekmények miatt vádoltak meg. A tárgyalás során összesen 5458 rendbeli csalást és sikkasztást róttak a vádlottakra.

A Quaestor-ügy közel 33 000 károsultját körülbelül 100 milliárd forinttal kártalanították, de a csoport csődje miatt a kliensek továbbra is körülbelül 150 milliárd forintot nem tudtak visszaszerezni a fedezet hiánya miatt. A jogi eljárások 2016 óta zajlanak, az állam pedig értékesítette a cég vagyonát. A folyamat során egyesek, mint például István Tiborcz, hasznot húztak a felszámolásból.

Tarsoly Csabát véglegesen eltiltották a cégvezetéstől, és a bíróság elrendelte Tarsoly és egy másik vádlott, Zsolt Mayer letartóztatását, legfeljebb 72 órára. A vádlottak több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a takarékszövetkezetnek. Tarsolyt korábban már két év börtönre ítélték egy másik mellékszálon a Kecskeméti Törvényszéken. A júniusi ítéletet követően Tarsoly több jogi eljárásban is érintett marad, és emellett eltiltották vezető tisztségviselői pozíció betöltésétől, valamint tíz évre közügyektől is. A volt cégvezérnek a büntetést fegyházban kell letöltenie.