Kamionos incidens a Magyar Rádió épületénél

A Momentum képviselői, Tompos Márton, a párt elnöke és Gelencsér Ferenc arról számoltak be, hogy egy kamion majdnem elgázolta őket, miközben a budapesti Magyar Rádió épületét próbálták megvédeni. A kormány az épület lebontását tervezi, anélkül, hogy a helyi lakosokkal vagy szakértőkkel egyeztetne, és a tervek szerint nyolcpercenként haladnak majd el a kamionok az épület mellett. A helyi közösség, beleértve a polgármestert és még a helyi Fidesz képviselőket is, ellenzi a projektet. A műemlékvédelmi hatóságok sem támogatják a bontást.

Gelencsér Ferenc, a Momentum országgyűlési képviselője egy videót is közzétett hétfő reggel, amelyen egy dulakodás látható a tiltakozók és egy kamionsofőr között. A sofőr megpróbálta félretolni az útját álló tiltakozókat, akik "Gyilkosság! Maga bérgyilkos?" felkiáltásokkal reagáltak. A sofőr azt állította, hogy csak a munkáját végzi, majd később gyalogosan bement az építési területre, ahol egy biztonsági őrrel folytatott vitát. Gelencsér Ferenc a Facebookon közzétett videójában azt írta, hogy „Egy pár dolgon már túl vagyok, amióta politikával foglalkozom. Megfenyegettek, lökdöstek. Fújtak le könnygázzal, csavarta ki a kezem rendőr, amiben a képviselői igazolványomat adtam át neki. Nos, ma el akart ütni egy kamion minket, amiért a Magyar Rádió épületét akarjuk megvédeni, ami történelmi örökségünk része. Mi lesz a következő?”.

A Momentum párt rendőrségi beavatkozást kért, miután a kamion nem állt meg, amikor megpróbálták feltartóztatni a Pollack Mihály téren található volt Magyar Rádió épületénél. Az incidens során politikusok és aktivisták próbálták megakadályozni az épület lebontását. Jámbor András képviselő által küldött videón látható, hogy a kamion megpróbál bejutni az építkezés helyszínére, és nem áll meg annak ellenére, hogy megpróbálják feltartóztatni. Gelencsér Ferenc azt állította, hogy a kamionos megpróbálta őket elgázolni, míg Jámbor András azt mondta, hogy a kamion feléjük tartott. A sofőr végül kiszállt és gyalogosan ment be a lezárt területre. A Momentum hívta a rendőrséget, de egyelőre nem világos, hogy ki lesz felelős az incidensért. A volt Magyar Rádió épületeit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampusza váltja fel, amelynek építése várhatóan 2027 szeptemberéig tart. A kamionos a videóban azzal védekezett, hogy szeretne dolgozni, és annak ellenére, hogy megközelítette a demonstrálókat, azok nem széledtek szét, sőt, veszekedés alakult ki a felek közt.