Több százezren követeltek túszalkut Izraelben

Több százezres tömegtüntetés zajlott vasárnap Tel-Avivban és Izrael más helyszínein, ahol a résztvevők a Hamásszal való túszalku megkötését követelték. A demonstrációk során összecsapások történtek a rendőrökkel, és számos embert őrizetbe vettek.

Vasárnap este a tavaly októberi háború kitörése óta a legnagyobb tömeg gyűlt össze Tel-Aviv központjában, ahol a szervezők szerint 550 ezren vettek részt a tüntetésen, országszerte pedig 700 ezren vonultak utcára. A demonstrációk során a tüntetők a Hamász által elhurcolt emberek sorsára hívták fel a figyelmet, és hat koporsót helyeztek el a színpadon a nemrég megölt hat újabb túsz emlékére. Más források szerint csak Tel-Avivban 300 ezren vettek részt a demonstrációk során.

A Hisztadrut, az izraeli szakszervezeti szövetség elnöke, Arnon Bar-David általános sztrájkot hirdetett hétfőre, amelynek célja a túszalku megkötésének elősegítése. A szakszervezeti vezető bejelentette, hogy az Egged és Dan busztársaságoknál, a repülőtéren, kikötőkben, gyárakban, önkormányzatokban és hivatalokban is leáll a munka. A sztrájkban több százezer dolgozó vehet részt, és a Ben Gurion reptér mellett egyetemek és gyárak is szünetelni fognak. A sztrájkot a Hisztadrut általános sztrájkjának nevezték, amelynek eredetileg kedden reggel hatig tartott volna, de Bar-David bejelentette, hogy már hétfőn este hatkor véget fog érni.

A tüntetések hátterében az áll, hogy az izraeli hadsereg (IDF) szombaton újabb hat túsz holttestét találta meg. A tüntetők személyesen Benjamin Netanjahu miniszterelnököt is vádolták a történtekért. Tel-Avivban a rendőrség 29 embert tartóztatott le vandalizmus, rendbontás és a rendőrök megtámadása miatt, és egy rendőrnő eszméletét vesztette az összecsapások során. A Sky News értesülései szerint a tüntetők a dühük kifejezésére váltottak arról, hogy a tűzszünetre kérnék a kormányt, és már 24 embert tartóztattak le a demonstrációval kapcsolatban.

A kormány esti ülésén Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy az elraboltak meggyilkolása után sem hajlandó lemondani a philadelphiai tengely izraeli felügyeletéről, amely a tárgyalások egyik fő akadálya. Joáv Galant védelmi miniszter szerint súlyos hiba a kabinet döntése, hogy Izrael az elhurcoltak élete árán is a philadelphiai tengelyen marad.

A szakszervezetek által hirdetett általános sztrájkot a kormány dühösen fogadta, Bezalel Smotrich pénzügyminiszter azzal vádolta meg őket, hogy a Hamász kezére játszanak. A sztrájk célja a tűzszünet és a túszok szabadon bocsátásának elérése, valamint a kormány döntésének megváltoztatása, amely a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő philadelphiai tengelynél fenntartja a katonai jelenlétet. Smotrich szerint a sztrájknak nincs jogi alapja, ezért megkérte az ügyészséget, hogy azonnal intézkedjen, mivel a demonstráció csak gyengíti az ország gazdaságát, amire a fegyveres harcok során a legkevésbé van szükség.

Az eddigi akciókat szervező Túszok Családjainak Fóruma (Hostage Family Forum) hétfőre is tervez tüntetéseket, és arra bátorítják a civileket, hogy legyenek ott a 15 csomópont valamelyikénél. Az általános sztrájk mellett számos tüntetés is zajlik az országban, a túszok kiszabadítását és a tűzszünet megkötését követelő emberek utakat zárnak le.

A sztrájkhoz csatlakozó önkormányzatok területén nem nyitottak ki az óvodák, míg az iskolákban, leszámítva a gimnáziumokat 11:45-ig van csak tanítás. A gimnáziumok ki sem nyitnak, mivel a tanárok az elégtelen fizetésük miatt már a mostani eseményektől függetlenül is országos sztrájkot tartanak. A tömegközlekedés egy része sem működik, sztrájkolnak a nagyobb busztársaságok, de nem járnak a villamosok Tel Avivban, és a haifai metró sem közlekedik. Az állami vasút viszont zavartalanul működik és a jeruzsálemi villamosok is csak 12:15-ig tartják a sztrájkot. A Ben Gurion repülőtérről eddig hét gépet engedtek felszállni és bár eredetileg 10 óráig tartott volna az ottani személyzet munkabeszüntetése, ám úgy néz ki, hogy a korábban kitűzött időpont után is folytatják a tiltakozást.

A Hisztadrut Tel Aviv-ban, Haifában és Jeruzsálemben jelentett be sztrájkokat, ám a jeruzsálemi önkormányzat már közölte, hogy nem csatlakozik a kezdeményezéshez. Az élelmiszerboltok nyitva tartanak, de a sztrájk elérte az egészségügyet és a közműszolgáltatókat is. A kórházak hétvégi munkarend szerint dolgoznak, csak úgy, mint az elektromos- és a vízművek is. A bankok sem működnek, sőt, még egyes kormányszervek is csatlakoztak a sztrájkhoz, mások pedig közölték, hogy náluk a megszokott kerékvágásban zajlik a munka.

A kormány a Munkaügyi Bíróságon támadta meg a sztrájkot és a főügyész arra szólította fel a testületet, hogy tiltsa be a Hisztadrut sztrájkját arra hivatkozva, hogy annak nem munkaügyi, hanem politikai céljai vannak. Tüntetnek az ultraortodoxok is, akik nem értenek egyet azzal, hogy rájuk is kötelező a katonáskodás, így ők az IDF egyik toborzóirodája előtt ütöttek tanyát. Demonstrálók jelentek meg a miniszterelnöki rezidencia előtt is, ők viszont a sztrájkolók ellen tüntetnek, szerintük az általános munkabeszüntetés a Hamász céljait szolgálja. Az ellentüntetők szerint a terrorizmussal kell szembeszállni, nem a kormánnyal. A kormánypárti demonstrálók között az október 7-i Hamász támadás több áldozatának rokonai is ott voltak.

A magánvállalatok jelentős része, köztük a Big, az Ofer és a G nevű bevásárlóközpont-hálózat, valamint a Sarona Market Tel-Avivban csatlakozott a sztrájkhoz. Az Azrieli-csoport az egyes üzletekre bízta a döntést, hogy kinyitnak-e a sztrájk napján. A Dan Hotels hálózat bezárta foglalási központját, és a kétszáz legnagyobb izraeli vállalkozást tartalmazó üzleti fórum cégszövetség tagjai is közölték, hogy nem veszik fel a munkát. A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren hosszú sorok alakultak ki, a Hisztadrut szerint felfüggesztették a felszállásokat, de a légitársaságok és a repülőtéri hatóság szerint csak késésekről volt szó, mert reggel 8-tól 10 óráig nem indultak gépek, és az alkalmazottak nem foglalkoztak a poggyászokkal. A reptéri sztrájk délelőtt tízkor véget ért. A pedagógus szakszervezet az óvodák bezárásáról döntött, az iskolák részben működnek 11.45-ig, a középiskolák bérviták miatt már vasárnap sem kezdték meg a tanítást, és a kutató egyetemek, valamint a Reichman magánegyetem és szinte minden főiskola és más felsőoktatási intézmény is csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A helyi önkormányzatok egy része nem sztrájkol, de nem dolgoznak olyan nagyobb városokban, mint Tel-Aviv, Haifa. Zárva vannak a kikötők, és a kórházak szombati munkarend szerint működnek.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérésére a pénzügyminisztérium a sztrájk megtiltását kérte a munkaügyi bírósághoz benyújtott petícióban. A kérelem szerint a munkabeszüntetést minden előzetes értesítés nélkül, jogszerű munkaügyi vita bejelentése nélkül hirdették meg azzal a céllal, hogy megváltoztassák az izraeli kormány politikáját az elrabolt túszok ügyében, és annak szerintük nincs köze a joghoz és a munkához.