A Kárpát-medence kiszáradásának képei a NASA műholdjáról

A NASA Terra/MODIS műholdképei szerint a száraz, forró nyár megviselte a Kárpát-medencét. Varga Sándor meteorológus elmondása alapján, bár júniusban még voltak csapadékos időszakok, a térség augusztusra kiszáradt, kiégett tájjá változott a hőhullámok és a csökkenő csapadékmennyiség következtében.

Európa-szerte, így Magyarországon is, a nyári időjárás kitart, a hőmérsékletek több helyen is meghaladják a 30-35 Celsius-fokot. A hűvösebb hőmérsékleteket elsősorban Északnyugat- és Észak-Európában érezhetjük, ahol körülbelül 20 fok körüli értékeket mérnek. A meteorológiai szolgálat heti előrejelzése szerint az időjárás várhatóan a 2024/2025-ös tanév kezdetén is hasonló marad.

A nyár folyamán a Kárpát-medence zöldellő tájai júliusra félig sivataggá változtak a hőhullámok és a csökkenő csapadék miatt. Szeptember 1-jén beköszöntött az ősz, de a rekordmeleg továbbra is kitart, Budapesten például hajnalban 24,0 Celsius-fokot mértek, ami új országos és fővárosi hajnali melegrekordot jelent, hiszen a korábbi budapesti csúcs 22,2, az országos pedig 22,8 fok volt. Az idei nyár a legextrémebb júliust hozta az elmúlt 154 évben globálisan, a hőmérsékleti rekordok a szélsőséges hőség és szárazság miatt dőltek meg. Magyarország legalább 350 milliárd forintos mezőgazdasági veszteséget szenvedett el a hőség és az aszály következtében.

A hőhullámok ellenére, amelyek továbbra is döntik a nemzeti és a fővárosi reggeli hőmérsékleti rekordokat, a NASA Terra/MODIS műholdképei egyértelműen mutatják a forró, száraz nyár hatását a Kárpát-medencére. Júniusban még zöldellő tájakat láthattunk, de júliusra a növényzet kiégett a hőhullámok miatt. A 2021 júliusa volt a legforróbb az elmúlt 154 évben, ami hozzájárult a globális hőmérsékleti és aszályrekordok 13 hónapon keresztül tartó megdőléséhez. Az Időkép által közzétett műholdfelvételek is ezt a drámai változást mutatják be, ahol a zöld színt egyre inkább sárgás, világos barnás árnyalatok váltották fel.