Cserpes István megtartja a Cserpes Sajtműhelyt

Cserpes István, a Cserpes Sajtműhely alapítója, végül úgy döntött, hogy nem adja el a vállalkozást, amelyet korábban még eladásra kínált. A cég mélypontját súlyos emberi árulás és anyagi lehúzás okozta, de a tulajdonos szerint már túljutottak ezen a nehéz időszakon.

A vállalkozás, amelyet 1992-ben alapítottak Kapuváron, jelenleg 234 embert foglalkoztat, és 2023-ban 4,175 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Cserpes István az interjúban kiemelte az emberi tényező fontosságát a vállalkozásban, és optimista a cég fejlesztésével kapcsolatban. Az alapító elmondása szerint a mélypontot követően, amikor a tulajdonosváltás híre elterjedt, az elkövetők elhagyták a céget.

A Cserpes Sajtműhely gazdasági mutatói is biztatóak: 2023-ban 453 millió forint üzemi eredménnyel, 485 millió forint EBITDA-val és 440 millió forint adózott eredménnyel zárták az évet. Az eszközállomány értéke 1,7 milliárd forintot tett ki, míg a kötelezettségek összege 924 millió forint volt. Cserpes István végül úgy döntött, hogy folytatja a családi vállalkozást, és már a jövőbeli fejlesztéseken dolgoznak.

Az eladás gondolata csak egy „múló bolondéria” volt az energiaválság és az élelmiszerinfláció idején. A tulajdonos elárulta, hogy bár találtak megfelelő új tulajdonost, belátta, hogy nem ez a követendő út. Az adott neki békességet, hogy folytassa a családi üzletet. A jövőt illetően Cserpes István úgy látja, meg kell találni a további fejlődés, a megújulás irányát, ezen dolgoznak most gőzerővel.

Míg a kihívások sűrűjében a dolgozói és a családtagjai mellé álltak, és erőt adtak a folytatáshoz, addig azok, akik meglopták és átverték a céget, a tulajdonosváltás hírére mind elhagyták a vállalatot. Az interjúban Cserpes részletesen nyilatkozott a 32 éves vállalat körüli krízisekről, generációváltásról és a sikeres túlélésről is.