Az új magyar qvik fizetési rendszer elindult, és már az első napon több százezres tranzakciókat is bonyolítottak le vele

Magyarországon elérhetővé vált az új elektronikus fizetési megoldás, a qvik, amely QR-kód, NFC és deeplink technológiákon alapul, és az Azonnali Átutalási Rendszerre épül. Az új szolgáltatás külön applikáció letöltése nélkül is használható, a fogyasztóknak teljesen ingyenes, a kereskedőknek pedig sokkal olcsóbb. Már az első napon számos tranzakciót bonyolítottak le vele, voltak több százezres fizetések is.

Szeptemberben indult el a qvik, egy azonnali fizetési rendszer, amelyet az MNB és a Giro iránymutatása alapján vezettek be. Az OTP Bank volt az első, aki elindította ezt a szolgáltatást Magyarországon, amelynek célja, hogy alternatívát nyújtson azoknak a vállalkozóknak, akik a bankkártyás fizetési díjakat túl magasnak találják. Az új rendszer használata kényelmes és biztonságos, a fogyasztók számára ingyenes, és nem igényel új alkalmazás letöltését.

Az RTL Híradó szerint még nem található olyan bolt, ahol QR-kóddal lehetne fizetni, annak ellenére, hogy jogilag már megvan erre a lehetőség. Sok bolt és büfé továbbra is csak készpénzt fogad el, mivel a bankkártyás fizetések éves díja elérheti a 2 millió forintot. A qvik rendszer segíthetne ezeknek a vállalkozásoknak, mivel a QR-kód segítségével történő fizetés ingyenes, vagy jelentősen olcsóbb lehet a kereskedők számára, mint a hagyományos bankkártyás fizetés.

A kereskedelmi törvény értelmében a boltoknak kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk, de nem kötelező a bankkártya elfogadása. Így a QR-kódos fizetési megoldás akár teljesen ki is válthatja a bankkártyát, ha a vásárlók, különösen az idősebbek, megismerkednek és megbarátkoznak az új rendszerrel.

Az MNB alelnöke, Virág Barnabás bejelentette, hogy a qvik már elérhető egyes boltokban és webshopokban. Az első körben azoknál a kereskedőknél lehet QR-kóddal fizetni, ahol mobiltelefonos kártyaelfogadó terminál működik. A Raiffeisen Bank 4 ezer, az OTP Bank pedig 2 ezer ilyen terminálján már lehet így fizetni. Az OTP további 5 ezer online kereskedőjénél aktív a qvikes fizetés, és további 15 ezer kereskedőnél fokozatosan vezetik be a megoldást. Jövő év elejétől az OTP 160 ezer hagyományos POS-terminálján is elkezdik bevezetni a qviket. A kereskedők számára a kártyaelfogadásnál 10-20 bázisponttal olcsóbb lehet a qvikes fizetések fogadása.

Az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója, Bartha Lajos szerint eljutottunk az ökoszisztéma kiépítésének azon szakaszához, hogy a digitális fizetésekkel is találkozhatnak a fogyasztók a boltokban és az online térben.

A qvik rendszer bevezetése a magyar pénzügyi rendszer átalakulásának része, és a magas inflációs környezetben különösen fontos lehet a digitális pénzügyi rezsicsökkentés. A rendszer biztonságos, és a bankok folyamatosan dolgoznak a biztonság erősítésén. A fizetési forma a lakosság számára illeték- és díjmentes, a kereskedők számára pedig olcsóbb, mint az eddig használt technológiák.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Túri Anikó kiemelte, hogy a kormányzat jogszabálymódosítással támogatta a qvik elterjedését, és a tranzakciós illetéktől mentessé tették a qvikes tranzakciókat. A kormányzati oldalról figyelemmel kísérik a qvik fejlődését, és a biztonság és a fogyasztóvédelem szempontjából fogják figyelni a megoldást.

A Raiffeisen Bank és az OTP Bank már elindította a saját szolgáltatását a kereskedői oldalon. Az OTP több mint 160 ezer POS-terminált üzemeltet, és több mint 20 ezer online kereskedőt szolgál ki a SimplePayen keresztül. A Raiffeisen 4 ezer softPOS rendszere már fogadja a qvikes fizetéseket. A kereskedők forgalmától függően az átlagdíjhoz képest 10-20 bázisponttal olcsóbb lehet a qvikes fizetés, mint a jelenlegi kártyás elfogadói díjak.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint a qvik minden elemében XXI. századi megoldás, és nemzetközi szinten is az élvonalba tartozik. A qviket magyar vállalatok fejlesztették ki, az adatok, amelyeket ez a rendszer kezel, az országhatáron belül maradnak, és a fejlesztések is a hazai igényekre szabhatók.

A qvik elterjedése nem néhány nap alatt fog megtörténni, de a következő években dominánssá válhat ez a fizetési mód. Nem minden esetben kellenek majd új eszközök, hogy bevezethessék az új fizetési módot, a bankok segítenek abban, mit kell tenni, de az MNB-nek is van egy erről szóló honlapja, amelyen tájékozódhatnak a cégek a qvikről. A csalás elleni küzdelemhez még többet tehet majd hozzá a Giro Zrt. által fejlesztett új rendszer, amelyet 2025 közepén terveznek bevezetni.

A qvik a 2020 óta stabilan működő azonnali fizetési rendszerre épül, valójában egy fizetési kérelem - mondta Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Az OTP-s online kereskedőpartnerek közül már több mint 5 ezernél elérhető a qvik, november végére mind a 20 ezer kereskedőnél bevezetik. A boltok közül jelenleg 2 ezer, telefonos terminállal rendelkező kereskedőnél érhető el a qvik, a többi kereskedőnél várhatóan a jövő év elejétől vezetik majd be az új szolgáltatást.

Zolnay György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a qvik akkor fog működni, ha a fogyasztó hozza meg a végleges döntést. Ehhez gyorsnak és biztonságosnak kell lennie. A hagyományos POS-terminállal rendelkező üzletek valószínűleg sokáig fogják használni a régi terminálokat, de már elérhetők olyan terminálok, amelyek képesek nem csak a kártyatársaságokon, hanem a qviken keresztüli tranzakciók lebonyolítására is. A webshopok is tudják használni a qviket, nagyon biztonságos módon, hiszen nem kell megadni senkinek ilyenkor a kártyaszámot. Az elfogadói oldalon a következő 6-12 hónapban várják a szakértők a qvik igazi elterjedését.

A kereskedők számára attól függ az árazás, hogy milyen ügyfeleik vannak, mennyi tranzakciója, de 10-20 bázisponttal olcsóbb lehet a kártyás elfogadásnál - mondta Csányi Péter. A költségei messze alacsonyabbak, a kártyarendszerekénél. A Giro azonnali fizetési platformjához csatlakozott pénzügyi intézmények ügyfelei tudnak majd fizetni a qviken keresztül. A külföldi bankok ügyfelei, vagy például a revolutosok nem tudnak majd ily módon vásárolni. Az új rendszerrel a mobilunkkal úgy fizethetünk, mintha kártyát használnánk, és a folyamat kikerüli a bankkártya-kibocsátó cégeket, így az általuk felszámolt jutalékokat is.

A qvik logójaMagyar Nemzeti BankTúri Anikó, az Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy jogszabályt is módosítottak, ami segíti, hogy a fogyasztók és a kereskedők minél gyorsabban átálljanak a qvik fizetésre. Kiemelte emellett, hogy az új fizetési megoldás az online csalások lehetőségét is bővítheti, amely ellen még hatékonyabban fel kell lépniük a bankoknak, a felügyeletnek, szabályozónak és a törvényalkotónak is.

Virág Barnabás ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a GIRO 2025. július elején aktivál majd egy központi visszaélés-szűrő rendszert, amely a qvikes tranzakciókat is ellenőrzi. Így a bankokon kívül lesz egy központi védvonala is a fizetési tranzakcióknak, hogy minél biztonságosabban teljesüljenek a fizetések.

Az új rendszer bevezetése szintugrást jelent a pénzforgalom digitalizációjában – állítja Bartha Lajos az MNB pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója. 2015. június 30-án volt az első olyan megbeszélés a jegybankban, ahol az azonnali fizetés bevezetéséről kezdtek egyeztetni, majd az azonnali fizetés 2020. március 2-án el is indult, és elsőként volt kötelező a bankok számára az EU-ban. 2024. szeptember 1-től pedig a fogyasztók is találkozhatnak szinte bármilyen fizetési helyzetben az azonnali átutalás alapú digitális fizetéssel, a qvik fizetéssel, amely az unióban elsőként szintén hazánkban válik a bankok számára kötelezővé – hangsúlyozta Bartha.