Kockázatok a Kurszki Atomerőműnél és az Ukrán Konfliktus Új Fejleményei

Az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) aggodalmát fejezte ki a Kurszki Atomerőmű körüli kockázatokkal kapcsolatban, mivel az oroszországi létesítmény nem rendelkezik védőburkolattal, ami sebezhetőbbé teszi azt támadásokkal szemben. Az IAEA főigazgatója, Rafael Grossi hangsúlyozta a nukleáris balesetek megelőzésének fontosságát, és kijelentette, hogy az ügynökség felelőssége a biztonság biztosítása. Az ügynökség semleges marad az orosz-ukrán háborúban. A konfliktus növelte a nukleáris kockázatokat, a Zaporizzsjai Atomerőmű romló állapotával, amely orosz ellenőrzés alatt áll, és az ukrán offenzívákkal a Kurszki régióban. Az ukrán műveletek Kurszkban a Donbászi fronton lévő nyomás enyhítésére irányultak, de kihívásokba ütköztek.

Az ukrán konfliktus során nagy számban kerültek bevetésre olcsó drónok, egy friss videó pedig egy ukrán drónról mutatott be, amely termitet dobott le a feltételezett orosz pozíciókra. Ez a támadási módszer példátlan egy egyszerű drón esetében. A termit képes acél- és alumíniumlemezek átégetésére, fém tárgyak megolvasztására és erdőtüzek kirobbantására. A nemzetközi egyezmények tiltják az ilyen gyújtóbombák használatát civilek ellen, de sem Ukrajna, sem Oroszország nem ratifikálta ezeket az egyezményeket. Mindkét fél folyamatosan innoválja a harctéri képességeit, és fennáll a lehetősége, hogy Oroszország a közeljövőben hasonlóan kegyetlen eszközt vezet be az ukrán pozíciók ellen.

Ukrán MiG-29 vadászgépek sikeresen vetettek be amerikai gyártmányú GBU-62 Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) bombákat a Kurszki régióban lévő hidak ellen, ezzel bemutatva Ukrajna katonai fejlődését. A NATO fejlett fegyverzetének alkalmazása a régebbi szovjet korszak repülőgépein az ország integrációs képességeit mutatja. A JDAM-ER, amelyet a Boeing Defense, Space & Security gyárt, egy GPS-vezérelt bomba átalakító készlet, amely növeli a pontosságot és a hatótávolságot. A bomba, amely általában egy 900 kg-os Mark 84 bombát irányított lőszerré alakít át, hatékony statikus célpontok, mint például betonbunkerek ellen. Ez a technológia lehetővé teszi a hosszú távú támadásokat anélkül, hogy a repülőgépek ellenséges terület felett kockáztatnának.