Két tragikus vonatgázolás rázza meg az országot

Az elmúlt napokban két fiatal életét követelte a vasúti közlekedés: egy 14 és egy 16 éves tinédzsert gázolt halálra a vonat. Mindkét esetben a figyelmetlenség és a KRESZ szabályainak megszegése vezetett a tragédiához. A MÁV-csoport ezért sürgősen felhívja a szülők és pedagógusok figyelmét, hogy tájékoztassák a fiatalokat a vasúti közlekedés veszélyeiről.

Hétfőn reggel Gyálon egy 16 éves fiút ütött el a vonat, aki telefonját nyomkodta és zenét hallgatott, miközben egy labirintkorláttal ellátott vasúti átjárónál próbált átkelni. Pénteken pedig egy 14 éves lány a tilos jelzés ellenére futott át az érkező vonat előtt, így őt sem lehetett megmenteni.

A MÁV-csoport közleményében hangsúlyozza, hogy a vasúti síneken való figyelmetlen átkelés és a szabályok megszegése könnyen halállal végződhet, vagy súlyos, maradandó sérüléseket okozhat. A vasúttársaság balesetmegelőző kisfilmjeit az Oktatási Hivatal segítségével juttatják el az iskolákba, és a szülők közreműködését is kérik a fiatalok felkészítésében.

Veszélyhelyzet esetén a mozdonyvezető azonnal gyorsfékezésbe kezd és hangjelzést ad, de ezt követően már tehetetlen. Molnár Péter mozdonyvezető, aki már nyolc alkalommal gázolt, elmondta, hogy a vonatok féktávolsága többszáz méter, így hirtelen megállításuk esélytelen. A mozdonyvezetők súlyos traumát élnek át, különösen, ha fiatalt gázolnak halálra. Molnár Péter nem először szólalt meg ilyen témában, két éve az Alapjárat videójában is ugyanerről beszélt.

A MÁV-csoport részvétét fejezte ki a balesetekben elhunyt fiatalok családjainak, és felhívja a figyelmet arra, hogy az idén már ötvenhat baleset történt vasúti átjáróban, amelyek során tizenöt ember vesztette életét. A közlekedők figyelmetlensége minden esetben a balesetek oka, ezért a MÁV nyomatékosan kéri a közlekedési szabályok betartását. Legutóbb éppen a múlt héten halt meg egy sínekre hajtó autós Cegléden, de augusztusban szinte minden hétre jutott egy halálos baleset.