A magyar ingatlanpiac zöld forradalma: stratégiai együttműködés született

A Gránit Alapkezelő Zrt. és az ALTEO Energiakereskedő Zrt. közötti stratégiai együttműködés keretében 2025-től a Gránit Alapkezelő által kezelt ingatlanok villamosenergia-ellátását az ALTEO biztosítja, legalább 35 százalékban megújuló energiaforrásokból.

A Gránit Alapkezelő Zrt. és az ALTEO Energiakereskedő Zrt. között létrejött megállapodás értelmében az ALTEO fogja ellátni a Gránit Alapkezelő által kezelt ingatlanokat villamos energiával, amelynek legalább 35 százaléka megújuló forrásból, az ALTEO tulajdonában álló vagy általa menedzselt naperőművekből származik. Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a kezelt ingatlanok teljes éves fogyasztásának több mint egyharmada fog megújuló forrásból származni 2025-ben, ami 28 GWh-t jelent.

Magyarországon az ingatlanok energiafelhasználásának zöld energia aránya folyamatosan növekszik, de még mindig viszonylag alacsony. A megújuló energiaforrások, mint a napenergia, szélenergia és biomassza, az ország teljes energiafogyasztásának körülbelül 15 százalékát teszik ki, és ez az arány az ingatlanok esetében is hasonló.

A Gránit Alapkezelő üzleti stratégiájában és befektetési döntéseiben kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság, és az ESG-szempontok szerinti fejlesztések és beruházások egyre inkább előtérbe kerülnek. Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója szerint ügyfeleikkel egyetértésben folyamatosan növelik a megújuló energia és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelés részarányát.

A Grandum Ingatlankezelő Kft. minden általa menedzselt ingatlanjára energiaauditot készít szeptember 30-ig, amely alapján számos zöld, energiahatékonyság növelését célzó projekt indul el a közeljövőben. A folyamatban lévő vagy tervezett projektek között a Green House irodaházban napelemet telepítenek, az Alkotás Point irodaházban teljes gépészeti megújítást hajtanak végre, az Infopark G épületében pedig szintén gépészeti korszerűsítés zajlik.

A Gránit Alapkezelő részt vesz a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram második pilléreként indult Zöld Alapok Tőkeprogramjában is. Ennek keretében egy új, 50 milliárd forintos jegyzett tőkéjű, szigorúan zöld szempontok alapján működő, az uniós szabályozás alapján SFDR 8-as minősítésű alap létrehozását kezdi meg a társaság.