97 évesen országos bajnok a síkfutásban: Obádovics Gyula

A 97 éves Obádovics Gyula 34,11 másodperces időeredménnyel lett az országos bajnok a 95 pluszos kategóriában 100 méteres síkfutásban. A magyar számítástechnikai oktatás úttörője és a matematika tankönyvek szerzője, aki 1948-ban hagyta abba a komolyabb atletizálást, az idősebb korára újra rátalált a sport szeretetére.

Obádovics Gyula, aki 80 éves koráig tanított, nem csak a matematika és a számítástechnika terén hagyott mély nyomot, hanem az atlétikában is. A Válasz Online beszámolója szerint a professzor a szenior atlétikai versenyen diadalmaskodott, ami igazán figyelemre méltó teljesítmény.

A tanár úr egészséges életmódját a sport szeretete is alátámasztja. Korábban, amíg kutyája élt, rendszeresen futott vele 600 métert, mostanában pedig 100 méteres távokat fut a partig, majd sétál vissza. Obádovics Gyula nem csak a testnevelésben, hanem az irodalomban is aktív: nyugdíjba vonulása után erotikus regényeket is írt Julius J. Coach néven, amelyeket a matematika tankönyvek írása után készített pihenésképpen.

Az idős professzor a bunyevác szláv kisebbség lelkes aktivistája is, amelynek elismertetéséért tevékenykedik. A Válasz Online nemrégiben készített vele egy nagyinterjút, amelyben személyes életútjáról és sokrétű tevékenységéről esett szó. Obádovics Gyula büszkén vallja magát bunyevácnak, és rengeteget tett, illetve tesz ennek a kisebbségnek az elismertetéséért.