Karsai Dániel ügyében döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel fellebbezését, amellyel a gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő jogász a bíróság júniusi döntését támadta meg. A testület korábban úgy ítélte meg, hogy az eutanázia lehetetlenné tétele nem sérti Karsai emberi jogait, és a mostani döntés jogerős.

Karsai Dániel, aki ALS-ben szenved, a júniusi döntés után fellebbezést adott be, és azt szerette volna elérni, hogy a 17 tagú Nagykamara foglalkozzon az ügyével. Az EJEB azonban szeptember 2-án úgy döntött, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet. A bíróság két soros közleményben tudatta ezt a döntést, és nem fűzött hozzá külön indoklást.

Az öttagú bírói tanács ilyen esetekben azt mérlegeli, hogy az ügy komoly kérdést vet-e fel az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmezését vagy alkalmazását illetően, vagy komoly általános jelentőségű kérdést érint-e. Mivel ilyen kérdés vagy probléma nem merült fel, a testület elutasította a kérelmet, és ezzel jogerőre emelkedett az ítélet.

A Bíróság június 13-án hozott ítéletében 6 szavazattal, 1 ellenében úgy ítélte meg, hogy nem sérültek Karsai emberi jogai az Európai Egyezmény 8. cikke (a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) és a 14. cikke (a megkülönböztetés tilalma) alapján. A Bíróság szerint a magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést és a palliatív szedáció alkalmazását is, biztosítja az élet méltóságteljes végét.

Karsai Dániel augusztus elején, pontosan egy évvel az eredeti beadvány elküldése után küldte el a fellebbezését Strasbourgba, és akkor azt írta, hogy a kérelem szerinte nagyon jó lett, a befogadhatóságról szóló döntés után pedig nyilvánosságra is hozza majd. Az ügyvéd azért fordult a bírósághoz, mert úgy gondolta, az alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával. Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-betegséget, 2023. szeptemberben állt nyilvánosság elé, amikor Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést a betegségéről. Az elmúlt hónapokban rohamosan romlott az állapota, május közepén adott interjút a Telexnek, akkor már alig lehetett érteni, amit mond.

Az ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség gyógyíthatatlan. A betegség a mentális képességeket nem érinti.

Karsai Dániel még nem reagált a döntésre. Korábban nagyon bizakodó volt, és arról beszélt, hogy a beadvány nagyon jó lett, de pertaktikai okokból nem tette azt közzé. Karsai stábja sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondták, szerintük helye van az újratárgyalásnak. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tavaly jobbulást kívánt a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dánielnek.