Párizsi paralimpia: Történelmi érem várandós sportolótól és magyar ezüst hajrával

Jodie Grinham történelmet írt a párizsi paralimpián, ahol ő lett az első várandós állapotban érmes sportoló, míg Illés Fanni ezüstérmet szerzett a 100 méteres mellúszásban, ezzel a magyar küldöttség második érmét hozva a csapatnak.

Jodie Grinham, aki korábban csapatban paralimpiai ezüstérmet nyert Rióban, most egyéniben a harmadik helyen végzett, és további esélye van a csapatversenyben is éremért küzdeni. A 31 éves íjász hét hónapos terhesen állt rajthoz, és a verseny során a magzata mozgása is külön kihívást jelentett számára. Grinham a bronzmérkőzés után elmondta, hogy a baba mozgása pozitív érzésekkel töltötte el, és úgy érezte, mintha a kis „szurkolója” támogatná őt a hasában. A harmadik helyért folyó küzdelemben honfitársát, Phoebe Patterson Pine-t múlta felül.

Grinham felkészülése során edzőjével külön figyelmet fordítottak a magzat mozgásának zavaró hatásaira. Edzője gyengéd lökésekkel szimulálta a mozgásokat, így segítve Grinhamet abban, hogy javítsa koncentrációját és lövőrutinját.

Illés Fanni, aki címvédőként érkezett a paralimpiára, az SB4-es kategória 100 méteres mellúszó számában szerezte meg az ezüstérmet. Az előfutamban a második legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol a negyedik helyről indulva fantasztikus hajrával majdnem megvédte címét, de végül négy századdal maradt el az olasz Giulia Ghiretti mögött. A Vasas úszója 50 méternél a negyedik helyen fordult, de a táv második felében mind ő, mind Ghiretti belehúztak, és lehagyták az addig vezető kínai Cseng Csiaót. A célba szinte egyszerre csaptak be az olasz versenyzővel, aki végül győzött.

Illés Fanni a magyar csapat zászlóvivőjeként már az ötödik paralimpiáján vesz részt, és korábban már hallhatta a magyar himnuszt a dobogó tetején Tokióban. A sportoló 1992-ben született, és születési rendellenesség miatt kezdett úszni. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen végzett, és 2022-ben adott életet kisfiának, Mórnak. A könnyeivel küzdve nyilatkozott, hogy a nehéz időszakok ellenére az ezüstérem neki arannyal ér fel, és üzenete a magyaroknak: sajnálja, hogy csak ezüst, de örül neki. Illés azt is hozzátette, hogy nem hagyja abba az úszást, mert ez az élete, és paralimpiai bajnokként nem érzi a nyomást, neki az jelenti most a legnagyobb boldogságot, hogy a 2 éves kisfia, Mór minden versenyén ott van.

A magyar küldöttség első érmét Konkoly Zsófia szerezte meg, aki augusztus 29-én 400 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott az S9-es kategóriában. A 2024-es paralimpia szerdán kezdődött Párizsban, ahol a magyar csapat már két érmet gyűjtött be.