Az orvosi igazolások mostantól közvetlenül a Kréta rendszerbe kerülnek

Szeptembertől az orvosok közvetlenül a Kréta rendszerbe tölthetik fel az iskolai igazolásokat, amint ezt Péter Takács, az egészségügyért felelős államtitkár bejelentette. A papíralapú igazolások továbbra is rendelkezésre állnak, mint biztonsági mentés informatikai problémák esetén. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta rendszer közötti kapcsolat lehetővé teszi, hogy az iskolák közvetlenül kapják meg az igazolásokat.

Az új rendszer célja, hogy egyszerűsítse a szülők életét, akiknek száma eléri a hárommilliót. Az orvosoknak frissíteniük kell az orvosi rendszereiket, hogy az iskolai hiányzásokkal kapcsolatos alapvető adatokat át tudják küldeni a Kréta rendszerbe. Az egészségügyi nevelés szeptembertől beépül a osztályfőnöki órákba. Zoltán Maruzsa, az oktatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy az iskolákban történő orvosi igazolások fogadása nem jelent majd plusz adminisztratív terhet.

A változások ellenére néhány orvos úgy véli, hogy ez a módosítás nem foglalkozik az ő munkaterhelésükkel, mivel már így is növekvő páciensszámokkal küzdenek. Dr. György Póta hangsúlyozta az adminisztratív folyamatok egyszerűsítésének szükségességét, hogy csökkentsék az orvosok felelősségét. A változások között szerepel a mobiltelefon-használat korlátozása, 55 év feletti katonai személyzet bevetése az iskolákban, egy új tanári értékelési rendszer, valamint a kormány elkötelezettsége a tanárok fizetésének növelésére, hogy 2025-re elérje az átlagos diplomás fizetés 80%-át. Az egészségfejlesztési anyagok elérhetők a Nemzeti Köznevelési Portálon.