Fazekas Csaba beszéde a Kölcsey Ferenc Gimnázium megnyitóján és a tüntetések háttere

Fazekas Csaba, a Kölcsey Ferenc Gimnázium volt igazgatója, beszédet mondott az iskola megnyitó ünnepségén, miközben a tanévkezdés napján tüntetések zajlottak a Belügyminisztérium előtt.

Fazekas, aki az előző évben lett elbocsátva, kiemelte a kommunikáció jelentőségét, a különböző nézőpontok megértését és a saját cselekedetekért való felelősségvállalást. Támogatását fejezte ki a Madách Imre Gimnázium igazgatója, Mészáros Csaba iránt, aki az iskolaközösségen belüli problémák kezelésében alkalmazott megközelítés miatt kapott elismerést.

A beszéd során egyesítésre és ellenálló képességre szólította fel a diákokat, és a Kölcsey iskoladalának eléneklésével ért véget. A rendezvényen részt vevő tanárok visszajelzései pozitívan értékelték Fazekas korábbi munkáját az iskolában.

Fazekas a beszédében támogatásáról biztosította az elbocsátott kollégáit és bírálta az oktatási menedzsmentet. Kiemelte egy vezető szerepének fontosságát a bizonytalanság elkerülése érdekében. Kifejezte támogatását a Madách Imre Gimnázium igazgatójának, Mészáros Csabának, akit azért bocsátottak el, mert nem hajtott végre egy okostelefonokra vonatkozó szabályt. Fazekas hangsúlyozta a konzultáció és a megfontolt döntéshozatal szükségességét az új szabályok bevezetésekor. Júliusban elutasították a Kölcsey igazgatói pozíciójára tett pályázatát. Korábban támogatta az öt, polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárt, és bírósági tanúvallomást tett a tanárok mellett, felfedve a kommunikáció változásait a polgári engedetlenséggel kapcsolatban.

Fazekas, mint az iskola egykori diákja, beszédében kiemelte az intézkedések mögötti szándékok megértésének fontosságát a közvetlen szankciók alkalmazása előtt. Nem nevezték ki újra igazgatónak kritikus álláspontja és véleménye miatt. A Belügyminisztérium elutasította igazgatói pályázatát, így tanárként folytatta tovább. Hasonló esetek történtek más iskolákban is, mint például a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Kéttannyelvű Gimnázium és a Vasvári Pál Gimnázium. A Kölcsey tanárai közös munkaügyi per indítottak az elbocsátásuk után, a tárgyalás tavaly április óta folyamatban van. Fazekas hangsúlyozta, hogy a tanárok polgári engedetlensége szimbolikus volt, sokan folytatták a munkát hivatalosan nem alkalmazottként.

A tanévkezdés napjának estéjére, hétfő 18 órára tüntetést hirdettek a Belügyminisztérium elé a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentése után. A tüntetésen a résztvevőktől azt kérték, hogy semmilyen pártszimbólum ne legyen jelen a demonstráción. Az oktatási intézményekben a mobiltelefonok használatát korlátozó augusztus 8-án megjelent kormányrendelet volt az egyik kiváltó oka a tüntetéseknek. A Madách Imre Gimnázium közölte, hogy nem veszik el a diákoktól a digitális eszközöket, ami miatt a Belügyminisztérium felmentette Mészáros Csaba igazgatót. Az iskolánál már aznap tüntetés volt a döntés ellen, amit a szeptember 2-i, tanévnyitós demonstráció követett. Majdnem tízezren jeleztek vissza az eseményre, melyet békés demonstrációnak hirdettek meg a szervezők. A tüntetők arra kértek mindenkit, hogy készítsenek táblákat és transzparenseket, de ezeken ne legyen pártjelkép, és „maradjon meg ez egy békés demonstrációnak, ami után csak a Belügyminisztérium neve fog még csúnyábban kinézni”.

A tüntetés kezdete előtt körülbelül 400-500 ember várakozik a Belügyminisztérium előtti téren. A helyszínen egészen a fiatal gimnazistáktól a nagyszülőkig képviseltetik magukat az korosztályok. Vannak, akik jókedvűen, csoportokba verődve, a fűben ülve beszélgetnek, mások dühös arccal transzparenseket tartanak. A rendőri készültség nem mondható erősnek, a tér sarkainál áll egy-egy rendőrautó: körülbelül 20-30 rendőr biztosíthatja a teret.