Aggodalmak a republikánusok körében a magyar kormány befolyásolási kísérletei miatt

Az amerikai republikánusok egy része aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor és kormánya oroszbarát nézeteket terjeszthet az Egyesült Államokban, és ez befolyásolhatja a politikai táborokat. A Politico szerint a magyar kormány több nemzetközi szervezeten keresztül is próbálja meggyőzni a Trump mögött álló tábort az oroszbarát álláspont helyességéről. A republikánusok között növekvő a félelem, hogy Magyarország befolyásolni próbálja az idei amerikai elnökválasztást.

A Politico által idézett 2022 őszi beszélgetésen, amelyet az amerikai Conservative Partnership Institute szervezett, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is részt vett, és az orosz propagandához hasonló üzeneteket fogalmazott meg. A beszélgetésen Szijjártó arról győzködte a republikánusokat, hogy az ukránokat rá kell venni a fegyverszünetre és a békére, különben Oroszország kiterjeszti az agresszióját a Nyugat felé. A Politico szerint ez a magyar kormány befolyásolási kísérleteinek egyik példája.

A Danube Institute szerint ők nem oroszbarát szervezet, és a háborút illetően objektívek voltak, sőt, inkább ukránpárti álláspontot képviseltek. Azonban a „Béke Ukrajnában” című vitán kiosztott röpiratban az állt, hogy az Egyesült Államoknak „szigorúan korlátoznia” kellene az Ukrajnának nyújtott támogatást, és bátorítani kellene Zelenszkij ukrán elnököt a fegyverszüneti tárgyalások kezdeményezésére.

A Politico szerint a magyar kormány szélesebb körű kezdeményezése a globális befolyás kiterjesztésére és a kapcsolatok erősítésére irányul Donald Trump ex-elnökkel. A republikánus külpolitikai szakértők egy része aggodalmát fejezte ki, hogy ez a kampány az oroszbarát érzelmek előmozdításának eszköze lehet az amerikai konzervatív blokkon belül.

A republikánusok egy része zavarban van Orbán Viktor nyilatkozatai miatt is, amelyekben arról beszélt, hogy segít a Trump-kampánynak a politika kidolgozásában. A magyar kormány egyedülálló módon tart fenn párbeszédet Moszkvával a nyugati szövetségi rendszeren belül, ami szintén aggodalmakat kelt.

A Politico szerint a transzatlanti konferenciák szervezése és a konzervatív amerikai és magyar thinktankok közötti egyre szorosabb kapcsolatok is a politikai befolyásolási kísérletek részét képezik. A Duna Intézet és a The Heritage Foundation közötti stratégiai megállapodás, valamint a közösen rendezett geopolitikai csúcstalálkozók és zártkörű konferenciák is ezt támasztják alá. Brüsszelben is felfigyeltek a magyar kormány aktivitására, és az MCC Brussels megalapítása is ezt a tendenciát erősíti.

(Borítókép: Donald Trump és Orbán Viktor 2024. július 11-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)