Gigabüntetés várhat a magyar kormányra az Európai Bizottságtól

Az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti konfliktus tovább fokozódik, miután a magyar fél nem hajlandó kifizetni a kötelezettségszegési eljárásban kiszabott 200 millió eurós bírságot, amelyet az Európai Unió Bírósága ítélt meg. A magyar kormány szerint az Európai Bizottság körülbelül 2 milliárd euróval tartozik nekik a határvédelmi költségek megtérítése miatt, amit az ország a saját költségvetéséből fedezett.

A magyar kormány álláspontja szerint az Európai Unió nem kompenzálta megfelelően Magyarországot a határvédelem során felmerült költségekért, amelyeket a magyar hatóságok az Európai Unió külső határainak védelmében vállaltak. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára szerint ez összesen 900 milliárd forintnyi költséget jelentett a menekültválság 2015-ös kezdete óta. A magyar kormány ezt az összeget szeretné ütköztetni a bírósági ítélet által kirótt bírsággal, amely 80 milliárd forintnyi és a napi 395 millió forintos bírságokkal egyenértékű.

Az Európai Bizottság szóvivői, Anita Hipper és Újvári Balázs, azonban megalapozatlannak tartják a magyar kormány követelését. Hipper kiemelte, hogy Magyarország már jelentős pénzügyi támogatást kapott a határvédelemre, és a 2021-2027-es időszakban összesen 104,53 millió eurót kapott az uniós költségvetésből a határigazgatás és a vízuminstrumentumok finanszírozására, ami közel kétszerese a 2014-2020 közötti időszakban kapott 59,3 millió eurónak. Ezen kívül Magyarország rendkívüli támogatást is kapott az Ukrajnából menekülők ellátására, válaszul a 2022-ben kirobbant orosz-ukrán konfliktusra.

Újvári Balázs hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak szigorú pénzügyi szabályzata van a bírságok behajtására, és nincs mozgástér a magyar kormány által javasolt levonásokra. Az Európai Bíróság ítélete szerint a 200 millió eurós bírság átalányösszeg, amelyet azonnal be kell szedni. A magyar kormány számára július 16-án küldték ki az első fizetési felszólítást, amelyre 45 naptári nap áll rendelkezésre. Ha a második felszólítás után sem történik meg a befizetés, akkor a Bizottság az úgynevezett kiegyenlítési eljárást alkalmazza, amely során a Magyarországnak járó uniós kifizetésekből vonják le a bírság összegét.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Magyarország körülbelül 8-900 millió eurós uniós forrásra jogosult különböző uniós programokból, amelyet a migráció kezelésére és a menekültek helyzetének javítására lehetne fordítani. Azonban, mivel a magyar menekültpolitikát az Európai Bíróság az uniós jogot sértőnek ítélte, amíg ezt a helyzetet nem orvosolja a kormány, ettől a forrástól is el van zárva az ország.

A magyar kormány fenyegetőzik azzal, hogy peres úton érvényesíti követelését, ha az Európai Bizottság nem teljesíti azt. Anitta Hipper szóvivő lakonikusan foglalta össze a testület álláspontját, miszerint a tagállamoknak az európai jog alapján meg kell védeniük az uniós határokat, és Brüsszel eddig is következetesen elzárkózott attól, hogy a kerítésépítést finanszírozza.

Újvári Balázs, az Európai Bizottság másik szóvivője reagált a magyar kormány javaslatára, hogy a határvédelmi kiadásokból vonják le a bírságot. Elmondta, hogy az Európai Bizottság szigorú pénzügyi szabályok alapján hajt be bírságokat, és nincs lehetőség a magyar kormány által javasolt levonásokra. „Az Európai Bíróság ítélete világos, és az Európai Bizottságnak kötelessége behajtani a kiszabott bírságokat az uniós pénzügyi szabályok szerint. A június 13-i ítéletben kiszabott 200 millió eurós bírság egy fix összeg, amelyet azonnal be kell gyűjtenünk. Ha a második felszólítás után sem történik meg a befizetés, a Bizottság megkezdi az úgynevezett kiegyenlítési eljárást, amely során a Magyarországnak járó uniós kifizetésekből vonjuk le a bírság összegét” – fejtette ki Újvári.

Hozzátette, hogy a napi 1 millió eurós bírság esetében Magyarországnak szeptember 13-ig kell reagálnia arra a kérdésre, hogy tett-e intézkedéseket a jogsértések megszüntetésére. Amennyiben Magyarország nem bizonyítja, hogy orvosolta a helyzetet, a Bizottság megkezdi a napi bírság behajtását, és ezt addig folytatja, amíg a szükséges lépések meg nem történnek.