A németországi tartományi választásokon történelmi győzelmet aratott az AfD

A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) történelmi győzelmet ért el a thüringiai és szászországi tartományi választásokon, mindkét régióban meghaladva a 30%-os szavazati arányt. Thüringiában az AfD az első helyen végzett, míg Szászországban a második helyet szerezte meg.

Thüringiában az AfD 32,8%-os eredménnyel került az első helyre, ami az újraegyesített Németország történetében az első alkalom, hogy a szélsőjobboldali párt regionális választást nyer. Szászországban 30,6%-kal a második helyen végeztek, szorosan a Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött, amely 31,9%-ot ért el. A CDU Szászországban megőrizte az első helyét, de elvesztette többségét, míg Thüringiában a második helyre szorult 23,6%-os eredménnyel. A Szociáldemokrata Párt (SPD) mindkét tartományi parlamentbe bejutott, Thüringiában azonban csupán 6,1%-ot szereztek.

A Zöldek Szászországban éppen bejutottak a parlamentbe, de Thüringiában ki is estek onnan. A Szabad Demokrata Párt (FDP) mindkét tartományban egy százalék körüli eredménnyel maradt alul. A baloldali populista BSW, amely Sahra Wagenknecht Szövetsége néven is ismert, Thüringiában 15,8%-ot, Szászországban pedig 11,8%-ot ért el, ami kulcsszerepet játszhat a kormányalakítási tárgyalásokon. A választási eredmények kihívásokat teremtenek a koalíciós tárgyalásokhoz mindkét régióban. A CDU kizárta az együttműködést az AfD-vel, ami megnehezíti a kormányalakítást. Az SPD és a Baloldal (die Linke) lehetséges partnerek lehetnek a CDU számára Szászországban, míg Thüringiában a CDU-nak az AfD vagy a die Linke támogatására lenne szüksége a többség megszerzéséhez. A die Linke jelentős veszteségeket könyvelt el, Thüringiában csak 13 százalékot ért el, Szászországban pedig kiesett a parlamentből.

A következő tartományi választás Brandenburgban szeptember 22-én kerül megrendezésre. A választási részvétel körülbelül 74% volt. Kancellár Olaf Scholz "keserűnek" nevezte az eredményeket, és felszólította a főáramú pártokat, hogy alakítsanak kormányt a szélsőjobboldal nélkül. Az AfD társelnöke, Alice Weidel történelmi sikernek nevezte a választási eredményeket. Scholz kancellár kijelentette: "Az AfD árt Németországnak. Gyengíti a gazdaságot, megosztja a társadalmat és károsítja országunk hírnevét." Az AfD vezetője, Björn Höcke büszkeséggel tölti el az eredmény, és pártja „készen áll a kormányzásra” Thüringiában, bár az abszolút többség hiánya és a többi párt együttműködési hajlandóságának hiánya miatt ez valószínűtlen. Az eredményeket a legtöbb elemző a szélsőjobb megerősödésének és a kelet-nyugat ellentét kiélesedésének értékeli.