Az Orosháza melletti tavak kiszáradtak

Az Orosháza melletti tavak teljesen kiszáradtak a kéthónapos hőség és szárazság következtében, ami veszélyezteti a kisebb tavakat és azok ökoszisztémáit. A Kakasszéki-tavak szinte teljesen víz nélkül maradtak, csupán néhány tócsa maradt a szokásos 50-60 centiméteres vízmélység helyett.

A szárazság súlyosan érintette a Kakasszéki-tavakat, ahol már csak néhány pocsolya található, ahol korábban folyamatosan 50-60 centiméter víz volt. A tó kiszáradása halak és kétéltűek pusztulásához vezetett, és a madarak is lassan eltűnnek a területről. A helyzet javításához esőzésre lenne szükség, de jelenleg alacsony az esélye.

A Kakasszéki-tavak kiszáradása a 2,5 kilométer hosszú területen csak pocsolyákat hagyott maga után, és a vadon élő állatok, többek között halak, hüllők és kétéltűek is elpusztultak. A helyzet javulhatna egy hosszabb esős időszakkal, de jelentős csapadékra egyelőre nem számíthatunk.

A szárazság más magyarországi víztesteket is érint, a Balaton vízszintje például két hónap alatt 120 centiméterről 91 centiméterre csökkent. A válság országszerte érezhető, a Tisza folyó és Szeged környéke rekord vízhiánnyal küzd. Annak ellenére, hogy a Balaton vízszintje csökkent, Magyarország legnagyobb állóvize nem fenyegeti a kiszáradás veszélye, hiszen 2003-ban már tapasztaltak egy csökkenést 23 centiméterre.