Hvlagyimir, az állítólagos orosz "kémbálna" halálra lelt

A norvégiai Risavika-öbölben egy horgászó apa és fia fedezte fel a Hvlagyimir névre keresztelt beluga bálna tetemét, akit korábban azzal vádoltak, hogy az orosz haditengerészetnek kémkedett.

A BBC és az NRK jelentése szerint a bálna testét a vízből daruval emelték ki, majd egy közeli kikötőbe szállították, ahol szakértők fogják megvizsgálni az elhunyt állatot. Sebastian Strand tengerbiológus, aki évek óta követte Hvlagyimir életét, elmondta, hogy a halál okát egyelőre nem ismerik, és a bálnán nem látszottak nagyobb külső sérülések. Strand szerint pénteken még úgy tűnt, hogy Hvlagyimir jól van, de sajnos a tengerben lebegve találták meg halottan. A szakértő mélyen megrendült az eseménytől.

Hvlagyimir először 2019 áprilisában került a figyelem középpontjába, amikor halászok észlelték Észak-Norvégiában. A 4,2 méteres, 1225 kilós bálna egy hámot viselt, amelyen egy kamerának tűnő szerkezet és egy "Equipment St Petersburg" feliratú csat volt, ami miatt felmerült a gyanú, hogy az állat kémtevékenységet folytathatott. Az évek során több norvég tengerparti városnál is megfigyelték, ahol szelíd természete és az emberekkel való játékos viselkedése miatt hamar népszerűvé vált. A Marine Mind nonprofit szervezet megfigyelései szerint Hvlagyimir reagált a kézjelekre, ami arra utalhat, hogy hosszabb ideig fogságban tarthatták.

Oroszország ismert arról, hogy tengeri emlősöket katonai célokra használ fel, például búvárok megtámadására kiképzett delfineket a megszállt Krím-félsziget katonai kikötőiben is bevetettek. Ezért is táplálkozott kétségek Hvlagyimir szerepét illetően.

Hvlagyimir, aki népszerű szenzációvá vált a környéken, 15 éves volt. Ez fajánál egyáltalán nem számít idősnek, hiszen a fehér delfinek akár 60 évig is élhetnek. Pusztulásának okát viszont egyelőre nem tudni, egyértelmű sérülések, amelyek a kimúlásához vezethettek volna, nem látszanak rajta.