A II. kerület harca az illegális autóversenyzők ellen

A II. kerületi önkormányzat és a rendőrség közös erőfeszítéseket tesz az illegális autóversenyek megfékezésére. Őrsi Gergely polgármester szerint a rendőrségnek lehetősége lenne az autók elkobzására is, hogy hatékonyabban léphessenek fel a felelőtlen sofőrökkel szemben.

A II. kerületi polgármester, Őrsi Gergely Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a kerületi rendőrkapitányság és a BRFK Közlekedésrendészetével együttműködve éjszakánként folyamatos rendőri ellenőrzéseket végeznek. Céljuk, hogy megelőzzék és megfékezzék azokat a polgártársakat, akik nagy teljesítményű gépjárműveikkel veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot és zavarják a kerület lakóinak pihenését.

Az utóbbi időben több esetben is előfordult, hogy állampolgárok éjszaka a városban próbálták ki autóik erejét és gyorsaságát, ami nemcsak törvénytelen, de veszélyes is. A polgármester szerint a rendőrség által kiszabott bírságok nem feltétlenül jelentenek elrettentést, különösen, ha az érintett járművek értéke akár 250 millió forintot is elérhet, mint például egy piros Ferrari vagy egy piros Porsche 911 esetében.

Őrsi Gergely kiemelte, hogy a rendőri ellenőrzések addig fognak tartani, amíg meg nem szűnnek ezek a jogszabálysértő cselekmények. A polgármester szerint a megoldás az lehetne, ha a rendőrök nyugat-európai mintára időlegesen, vagy akár véglegesen is elkobozhatnák az ilyen autókat. Az önkormányzat nem tehet ilyet, erről a Parlamentnek kellene döntenie.

Az önkormányzat a már meglévő 7 db fix sebességmérő trafibox mellé a rendőrséggel együttműködve újabb eszközöket is telepített. Emellett a kerületi rendőrök használják az önkormányzat által biztosított jelleg nélküli (civil) "pofátlanító" autót is, amelyet még a Waze sem tud előre jelezni. A lakók panaszai szerint az illegális versenyek rendszeresek a Törökvész úton illetve a Pusztaszeri úton.