Rejtélyes hangok a Boeing Starliner űrhajójából

A Boeing Starliner űrhajója furcsa hangokat ad ki, amelyek aggodalomra adnak okot a NASA szakemberei körében. A hangokat először Barry Wilmore amerikai űrhajós észlelte, aki segítséget kért a földi irányítástól.

Augusztus utolsó napján, a tervezett hazatérés előtt néhány nappal, a Boeing Starliner űrhajó furcsa hangokat kezdett kiadni. Barry Wilmore űrhajós szombaton értesítette a NASA földi személyzetét a repülőgépből érkező ismétlődő kopogásról, amely a hangszóróból származott. A NASA földi csapata nem mutatott különösebb aggodalmat a hangokkal kapcsolatban, de nem is adtak magyarázatot arra, hogy mi okozhatja a zajt.

Butch Wilmore asztronauta szintén észlelte a "furcsa zajt", amely az űrkapszula hangszóróiból áradt. A jelenséget egy michigan állambéli meteorológus, Rob Dale vette észre a rádióforgalmazásban, és a rögzített hanganyagot eljuttatta az Ars Technikának. A NASA szakemberei szerint a hang "pulzáló" volt és egy szonár hangjára hasonlított.

A Starliner űrhajó júniusban indult az ISS-re, fedélzetén két amerikai űrhajóssal, Butch Wilmore és Suni Williamsszel. A tervek szerint csak 8 napot töltöttek volna az űrállomáson, de a Starliner problémái miatt többször halasztották a visszatérést. Végül úgy döntöttek, hogy a SpaceX Dragon űrhajójával térnek vissza az űrhajósok, de csak 2025 februárjában.

A Starliner legkorábban szeptember 6-án térhet vissza a Földre, de az űrhajóban már nem lesznek utasok. A hangok eredete egyelőre ismeretlen, de felmerült, hogy a rádiókommunikációs rendszerben lehet hiba, vagy valamilyen interferencia okozza a zajt.

Wilmore megjegyezte, hogy nem tudja, hogy az űrállomás és az űrhajó közötti összeköttetésben van-e valami probléma, vagy valami más okozza a zajt. Arra kérte a houstoni csapatokat, hogy hallgassanak bele az űrhajó hangszóróba, hogy ők is hallják-e a hangot. Nem sokkal később azt a választ kapták, hogy egyértelműen hallják ők is a zajt.

Korábban is előfordult már, hogy az űrben szokatlan hangokra lettek figyelmesek. A portál arra a 2003-as esetre emlékeztet, amikor Kína első emberi küldetése során, Yang Liwei űrhajós azt közölte, hogy olyan hangot hallott, mintha egy vödröt egy fakalapáccsal ütögetnének. Később kiderült, hogy a problémát a zajt az űrhajó belső és külső falai közötti nyomáskülönbség okozza.

A mostani eset kapcsán a Wilmore nyugodt maradt, azonban a Starliner korábbi hibái kapcsán fontos lehet, hogy kiderítsék, mi okozza a furcsa zajt.