Balog Zoltán prédikációja a Baár-Madas Gimnázium tanévnyitóján

A Baár-Madas Református Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitóján Balog Zoltán püspök tartott istentiszteletet, amely a református köznevelési intézményekben hagyományosan a tanév kezdetének részét képezi.

A tanévnyitó istentiszteletet a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi elnöke szokta megtartani, így az elmúlt években Hegedűs Loránt, Szabó István, és most Balog Zoltán álltak a gyülekezet élére. Tombor László, az intézmény igazgatója megerősítette, hogy Balog Zoltán, aki a kegyelmi botrány következtében lemondott a Református Egyház zsinati elnöki posztjáról, de püspöki tisztségét és a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetését megtartotta, idén prédikált a tanévnyitón.

Balog Zoltán neve azonban nem csak a tanévnyitó istentisztelet kapcsán került elő, hanem egy pedofil igazgató ügyében is, ahol fontos szerepet játszott. Ő biztatta Novák Katalint, a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endre számára, aki zsarolással kényszerítette a bicskei gyerekotthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. A történtek nyomán többen követelték Balog püspöki tisztségének megvontatását, azonban ez az akció nem járt sikerrel, és Balog csak enyhe büntetést, egy intést kapott az Egyháztól.

A jelek szerint Balog Zoltán nem felejt, és állítólag megtorolta azokat, akik bírálták. Thoma László református lelkész esetében például nem hosszabbították meg a szerződését a Károli Gáspár Református Egyetemen, amit Balog azzal indokolt, hogy a döntés a lelkész által korábban elmondott, őt kritizáló igehirdetés következménye.