101 éves korában fulladt a tengerbe Jugoszlávia utolsó külügyminisztere, Budimir Loncar

Horvátországban, az Adriai-tengerben találtak rá holtan Budimir Loncar volt diplomatára vasárnap délután. Az egykori Jugoszlávia utolsó külügyminisztere 101 éves volt.

A politikus holttestét az Ugljan-szigeten fekvő Preko partjainál, Lončar szülőfalujánál találták meg. A szemtanúk a horvátországi Ugljan-szigetnél, Prekonál vették észre a volt diplomatát, és azonnal értesítették a mentőket és a rendőrséget. A hatóságok jelenleg is vizsgálják az eset körülményeit.

Budimir Loncar 1924-ben született, és közel hét évtizeden át tevékenykedett a politikában és a diplomáciában. 1942-től vett részt a partizánmozgalomban, majd több országban nagykövetként dolgozott. Legfontosabb posztját külügyminiszterként töltötte be a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) fennállásának utolsó éveiben, 1987 és 1991 között. Utána az ENSZ főtitkárának különleges megbízottja lett az el nem kötelezett országok táborában.

Halálhírét Tvrtko Jakovina történész is megerősítette, aki a közösségi médiában búcsúzott a volt diplomatától. „Budimir Loncar diplomata, partizán, államférfi, a barátom, ma halt meg Prekoban, azon a helyen, ahol 1924. április 1-jén született" – írta Jakovina, Lončar életrajzának („Budimir Loncar: Prekótól a világ csúcsáig”) szerzője. Loncar rendkívül sikeres karriert futott be jugoszláv és horvát diplomataként, és két horvát elnök, Stjepan Mesić és Ivo Josipović tanácsadója is volt. Emellett a második világháborúban a partizánmozgalom tagja is volt.