A Magyar Rádió régi épületeinek bontása és a Pázmány Campus projekt elleni tiltakozás

Hétfőn megkezdődött a Magyar Rádió régi épületeinek bontása, amely helyén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát tervezik felépíteni 300 milliárd forintból, a helyi lakosok és a kerületi vezetés tiltakozása ellenére. A bontási munkálatokat követően kialakult helyzet és a tiltakozó akciók abszurd jeleneteket eredményeztek, amikor egy kamionsofőr megpróbálta eltolni az útból a tiltakozókat, ami komoly rendőri jelenlétet vonzott a helyszínre.

A kerület momentumos önkormányzati képviselője, Könczöl Dávid polgári engedetlenséggel demonstrált az épület bontása ellen, és a rendőrséget is kihívta a kamionsofőr viselkedése miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai azonnal a helyszínre mentek, ahol szemlét tartottak és meghallgatták a jelen lévőket, és vizsgálják, hogy felmerülhet-e közúti veszélyeztetés vagy más bűncselekmény, szabálysértés gyanúja.

Lázár János építési miniszter korábban kijelentette, hogy a projekt megépül, és csak ezután kezdtek egyeztetni a kerülettel és a környéken élőkkel. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) egyházi felsőoktatási intézmény, amelynek fenntartója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület szerint az építési törmelék elszállításához egy éven át nyolcpercenként egy teherautónak át kell hajtania a Palotanegyeden. A helyi lakosok és a kerületi vezetés több társadalmi egyeztetést és lakossági fórumot is tartottak, de a terv részleteinek fontos elemeibe nem engedtek beleszólást.

A bontási engedély szerint a Magyar Rádió korábbi épületeiből nyolcat bontanak le, összesen 32 600 négyzetméter alapterületű épületet érintve. A kerület és a helyi civilek a tiltakozást tartják az utolsó eszközüknek, és a Zöld Palotanegyedért és a Civilek a Palotanegyedért hétfői esti tüntetésre hívott mindenkit a Pollack Mihály térnél.

A demonstráció során Pikó András polgármester kijelentette, hogy a beruházásnak nincs jogerős bontási engedélye, mégis elkezdték a munkát, és a reggeli incidens során a demonstrálók épségét is veszélyeztették. A tüntetésen követelték a Rádió bontásának azonnali leállítását. Pikó András kerületi polgármester régóta harcol a beruházás ellen, mondván, a kerületben élők és az önkormányzat feje fölött döntött a kormány, a katolikus egyház és az egyetem arról, hogy a következő évtizedeket meghatározó nagyberuházás milyen legyen, és milyen mértékben befolyásolja a lakosok életét.

A Pázmány Campus tervei és a területen tervezett változások a beruházásról szóló hivatalos oldalon böngészhetők. Az ÉKM a beruházásról annyit közölt, hogy a munka hivatalosan július 31-én kezdődött, és a tervek szerint 2025 márciusáig fejezik be. Az építési és közlekedési miniszter Facebook-posztokban üzengetett a Pázmány-campusáról, és „kárpótlásként” ígért a kerületieknek homlokzat- és utcafelújítást, parkolóházat vagy mélygarázst, és közparkot is.