Izraeli tanévkezdés késik a tanárok bérvitája miatt

Izraelben a tanévkezdést elhalasztották a tanárok fizetésével kapcsolatos vita miatt. A középiskolák szeptember 1-jén nem nyitottak ki, mivel a kormány nem tudott megegyezésre jutni a tanárok szakszervezetével. A helyzetet tovább bonyolítja a palesztinokkal folytatott konfliktus, amely tavaly október 7-e óta tart.

A tanárok szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy a sztrájk hétfőig folytatódik, miközben a tárgyalások zajlanak a pénzügyminisztériummal, a helyi önkormányzatokkal és az oktatási minisztériummal. A tanárok bérezésére vonatkozó személyre szabott szerződések kérdése a vita egyik kulcspontja.

A palesztinokkal folytatott konfliktus miatt óvintézkedéseket vezettek be a libanoni határ és a Gázai övezet közelében. Százakat bunkereket helyeztek el iskolabusz-megállókban és azokon a területeken, amelyek rakéta- és dróntámadásoknak vannak kitéve. A katonai tartalékosokat bevetették az oktatási intézmények biztonságának biztosítására. A határvárosokban védelmi egységeket szerveztek az iskolák biztonságának garantálása érdekében.

Izrael legnagyobb szakszervezete, a Histadrut általános sztrájkot hirdetett a Netanyahu-kormány ellen, követelve a tűzszünetet és a túszok azonnali szabadon bocsátását. A hétfő reggel 6 órakor kezdődő sztrájk lebéníthatja az országot, mivel a nagyvállalatok már csatlakoztak a mozgalomhoz. A sztrájk célja, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra az Izraeli Védelmi Erők Gázai övezet melletti jelenlétével kapcsolatos döntésének megváltoztatására. A lépés a Rafah közelében talált hat túsz holttestének felfedezése után következett be, akiket állítólag a Hamász ölt meg. A Histadrut főtitkára bírálta a túszokkal kapcsolatos politikai késlekedést és arra szólította fel az izraelieket, hogy tiltakozzanak. Ez a Histadrut részéről példátlan lépés 2023 óta, amikor egy általános sztrájk kényszerítette Netanyahut, hogy visszavonjon egy vitatott igazságügyi reformot.

A Histadrut elnöke, Arnon Bar-David kritizálta a haladás hiányát, mondván: "Holttesteket kapunk a megállapodás helyett." Tüntetések zajlottak Izrael nagyvárosaiban, követelve a kormánytól, hogy tárgyaljon a múlt októberi terrorista támadásban elrabolt túszok szabadon bocsátásáról. Tel-Aviv polgármestere lehetővé tette a városi alkalmazottak számára, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz. Ha elegendő ember vesz részt, a Ben Gurion repülőtér 8 órakor helyi idő szerint bezár.

Jelenleg 101 izraeli túszról nincs információ, az izraeli hadsereg pedig megerősítette, hogy 35 túsz meghalt az elmúlt október óta.