Szászországi regionális választások

A konzervatív ellenzék szoros küzdelemben legyőzte a szélsőjobboldali pártot a németországi Szászországban tartott regionális választásokon. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) 32%-os eredménnyel végzett az első helyen, míg az Alternatíva Németországnak (AfD) 30-31,5%-ot kapott. Az AfD jelentősen növelte támogatottságát az elmúlt négy évhez képest. A választás meglepetése a populista Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) volt, amely 11,5%-kal a harmadik helyen végzett.

A CDU előnye az AfD-vel szemben valamivel nagyobb volt az ARD közszolgálati televízió kilépőfelvételei szerint. Thüringiában az AfD várhatóan 30,5-33,5%-kal vezet, míg a CDU 24,5%-ot érhet el. Szászországban a CDU és az AfD fej fej mellett halad, a CDU 32%-ot, az AfD pedig 30-31,5%-ot kaphat. A baloldali populista BSW párt mindkét régióban valószínűleg a harmadik helyet foglalja el, bár jelentősen alulmúlta a korábbi felmérések eredményeit.

Az AfD történelmi győzelmeket ért el a Thüringiai és Szászországi államválasztásokon. Thüringiában az AfD 33,5%-os eredménnyel vezet a CDU felett. Szászországban a CDU maradt az élen, az AfD pedig szorosan mögötte, 30-31,5%-kal. A Baloldali Párt szakadár csoportja, a Stand Up (BSW), szintén jelentős előrelépést tett mindkét államban, ahol tíz százalék feletti eredményt ért el. A hagyományos kormányzó pártok nem érték el a szükséges szavazatokat, így a koalícióképzés nehéz lesz. Az AfD és a BSW kulcsszerepet játszhat a kormányalakításban, annak ellenére, hogy eltérő ideológiákat képviselnek.

A választások hatással lesznek a Német Szövetségi Tanács (Bundesrat) összetételére, és előjelként szolgálnak a közelgő általános választásokhoz. Az AfD társelnökei sikereiket mérföldkőnek és jelzésnek tekintik a jövőbeli szövetségi választásokra. A jelenlegi kormányzat politikájával való elégedetlenség miatt korai választásokat sürgető hangok is felmerültek.

Brandenburgban, egy másik volt kelet-német államban, az AfD vezet a közelgő államválasztások népszerűségi felmérésein. Azonban a keleti államokban elért eredmények nem feltétlenül tükrözik a politikai helyzetet Nyugat-Németországban. A hagyományos pártok Nyugaton erősebb támogatottságot élveznek, így egy országos AfD áttörés valószínűtlen.

A választás nagy vesztese Olaf Scholz kancellár Német Szociáldemokrata Pártja (SPD) lehet, amely mindössze 6,5, illetve 8,5 százalékot szerzett, de mindkét tartományban átlépte az 5 százalékos küszöböt. A CDU a Zöldekkel és a szociáldemokratákkal alkotott koalícióban kormányoz Szászországban, és Michael Kretschmer, a CDU szászországi tartományi kormányfője úgy nyilatkozott, hogy pártja képes lesz folytatni a tartományi kormány vezetését, bár elismerte, hogy ez nem lesz egyszerű. A kereszténydemokraták nem lépnek koalícióra az AfD-vel sem Türingiában, sem Szászországban, jelentette ki Carsten Linnemann, a CDU főtitkára. Koalíciós partnerei, a Zöldek és a Szabad Demokraták azonban mindkét parlamentben kevésbé tűntek biztosnak, ami újabb konfliktusokat vetíthet előre Scholz amúgy is törékeny kormánykoalíciójában. Minden párt, beleértve a BSW-t is, ígéretet tett arra, hogy nem köt koalíciós szövetséget az általuk antidemokratikusnak és szélsőségesnek tartott AfD-t.