Zuckerberg sajnálja a cenzúrát és kész visszavágni

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója levelet írt a Képviselőház Igazságügyi Bizottságának, amelyben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a vállalat engedett a Biden-adminisztráció nyomásának és cenzúrázott bizonyos tartalmakat. Zuckerberg hangsúlyozta, hogy a túlzott moderálás hibás volt, és kiemelte az önállóság és a semlegesség fontosságát a jövőben. Beismerte, hogy a kormány nyomására cenzúrázták a Covid-dal kapcsolatos bejegyzéseket, beleértve a humoros vagy szatirikus tartalmakat is. Zuckerberg azt is megbánta, hogy a 2020-as választások előtt eltakarta a Hunter Bidennel kapcsolatos tartalmakat, elismerve, hogy azok nem orosz dezinformációk voltak, és az FBI is megerősítette ezt. A bizottság republikánus tagjai, Jim Jordan ohioi képviselő vezetésével, a levelet a szólásszabadság nagy győzelmeként ünnepelték.

A Fehér Ház védelmébe vette a pandémia alatti kommunikációs erőfeszítéseit, kijelentve, hogy a közegészségügy és a biztonság volt a prioritásuk. Hangsúlyozták, hogy a technológiai vállalatoknak figyelembe kell venniük cselekedeteik hatását az amerikai emberekre. Zuckerberg kifejtette, hogy a magas rangú kormánytisztviselők, beleértve a Fehér Házat is, hónapokon át több alkalommal is nyomást gyakoroltak a cenzúrára, és bocsánatot kért, amiért engedett a Biden-adminisztráció nyomásának. Kifejezte azt is, hogy a jövőben erősebben kíván fellépni az ilyen kísérletekkel szemben, és kész akár visszavágni is, ha valami hasonló ismét megtörténik.

Zuckerberg azt is megemlítette, hogy a Meta a jelenlegi választási ciklusban politikailag semleges maradni szándékozik, és nem nyújt további hozzájárulást a választási infrastruktúra támogatásához. A Fehér Ház szóvivője válaszában kiemelte az információk nyilvánosságra hozatalának fontosságát, miközben független döntéseket hoznak. A legutóbbi választás során, amelyet 2020-ban, a világjárvány idején tartottak, Zuckerberg és felesége 400 millió dollárral járult hozzá a választási infrastruktúra támogatásához a Chan Zuckerberg Initiative-en keresztül, de most nem tervez hasonló hozzájárulást ebben a ciklusban.

Donald Trump, republikánus jelölt és volt amerikai elnök, többször is támadta a közösségi médiaplatformokat a jobboldali hangok vélt cenzúrája miatt. Trump azt állítja, hogy Zuckerberg bocsánatot kért tőle telefonon egy korábbi moderációs hiba miatt és tisztelete jeléül nem támogat demokrata jelöltet a kampány ideje alatt. A Fehér Ház azzal védekezett, hogy a járvány idején felelős intézkedéseket hoztak, de mindezt a közegészség és a közbiztonság védelme érdekében tették. Jim Jordan, a képviselőház egyik vezető republikánus politikusa, egy kongresszusi vizsgálatot vezet, amely a Biden-kormányzat és a közösségi médiaplatformok közötti állítólagos összejátszást vizsgálja az amerikaiak, különösen a konzervatív beszéd elnémítása érdekében.