A Madách-gimnázium kirúgott igazgatóját búcsúztatták

A Madách Imre Gimnázium tanári kara énekkel és hegedűszóval búcsúztatta Mészáros Csabát, az intézmény menesztett igazgatóját a tanévnyitó értekezleten. A megható jelenetet Mészáros Csaba maga osztotta meg Facebookon, hozzáfűzve, hogy milyen szerencsés embernek érzi magát, amiért ebben a közösségben létezhetett.

Az igazgatót a Belügyminisztérium azonnal elbocsátotta, mivel nem volt hajlandó betartani a kormány rendeletét, amely a diákok digitális eszközeinek elkobzását írta elő. A tanári kar egy zsidó népdallal búcsúzott tőle. Mészáros Csaba köszönetét fejezte ki a közösségnek, és bejelentette, hogy a következő tanévben is folytatja a tanítást az iskolában.

A Belügyminisztérium augusztus 28-án menesztette az igazgatót, mivel nem tartotta be a szabályozást, amely szerint egy olyan vezető, aki nyíltan szembeszegül egy törvénnyel, nem irányíthat állami intézményt. Az iskola döntése, hogy nem kobozzák el a diákok mobiltelefonjait és digitális eszközeit az órák előtt, vezetett Mészáros Csaba elbocsátásához. A tanári kar kiemelte, hogy elkötelezettek az iskola értékeinek és a diákközpontú megközelítésnek megőrzése mellett. Szeptembertől az iskolák korlátozzák a mobiltelefonok és okoseszközök használatát, a diákok magukkal hozhatják őket, de azonnal be kell szolgáltatniuk, kivéve, ha oktatási céllal használják. Az igazgató elbocsátása tiltakozásokat váltott ki, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívást tett közzé a mobiltelefonok korlátozására vonatkozó rendelet visszavonására. Az igazgató állítása szerint az oktatási államtitkár tudott a döntésről, míg a minisztérium ezt tagadta. A menesztésre reagálva szervezett tiltakozó akciók zajlottak, és egy nagyobb demonstrációt szeptember 2-ra terveztek.

A tantestület a Facebookon kifejtette, hogy a felmentés tényét, módját és indoklását továbbra is elfogadhatatlannak tartják, és hogy a gimnázium pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. A gimnázium a kormányrendelet kivételeket megengedő paragrafusára utalt, ami akár egész évre is megengedi, hogy a pedagógus engedélyezze az eszközhasználatot. A tantestület hangsúlyozta, hogy továbbra is diákjaik a legfontosabbak számukra, és hogy a volt és jelenlegi tanítványok szerető támogatása mutatja az értékrend hitelességét. A felmentett igazgató mellett szerda este a gimnázium előtt tartottak szolidaritási demonstrációt, és hétfőre tüntetést hirdettek a Belügyminisztérium épülete elé is.

A tantestület nyilatkozatában kiemelte, hogy a tanévet szeptember 2-án elkezdik, és küldetésüknek tekintik megőrizni az intézményt olyannak, amilyen volt Mészáros Csaba 24 éves vezetése és az azt megelőző 120 év alatt. A közlemény szerint a tantestület hitet tesz az elmúlt 24 év során meghatározóvá vált szellemiség, a humánum és diákközpontúság, valamint a gondolkodásra és alkotásra ösztönző légkör és a befogadó közösség megőrzése mellett. A diákok támogatása megerősíti őket abban, hogy az iskola értékrendje hiteles.