A szerb kormány beavatkozott az árakba, jelentős árcsökkentés a boltokban

A szerb kormány jelentős lépést tett a rosszabb anyagi helyzetben lévő állampolgárok megsegítése érdekében, mintegy 700 termék árát csökkentve. A kijelölt élelmiszerek és tisztítószerek árai vasárnaptól október végéig maradnak alacsonyan.

A kormányzati intézkedés értelmében a burgonya, alma, méz, fagylalt, borsó, pelenka, sampon, mosószer, hús, hal, felvágott, rizs, tojás és sajt ára átlagosan 26,82 százalékkal csökkent. Milos Vucsevics miniszterelnök bejelentése szerint a háztartások így havi szinten körülbelül 8-22 ezer dinárt (27-74 ezer forint) takaríthatnak meg.

A kormányfő tájékoztatása alapján kilenc kereskedelmi lánccal sikerült megállapodniuk, így a kedvezményes árak országszerte több mint 2500 üzletben lesznek elérhetők a "legjobb ár" címkével ellátott termékeken, amelyek így még az akciós áraknál is kedvezőbbek lesznek.

Ez nem az első alkalom, hogy a szerb kormány ilyen módon avatkozik be az árak alakulásába. Tavaly szeptemberben is hirdettek hasonló akciót a magas infláció hatásainak enyhítése céljából, amikor is a termékek árát mintegy 30 százalékkal csökkentették szeptember és december között.