Zivatar és felhőszakadás bénítja meg az M3-as autópályát és az M0-s autóutat

Az M3-as autópálya forgalma Hatvannál szinte megállt a hirtelen lezúduló eső, a brutális jégeső és a kialakult villámárvizek miatt. Az Útinform és a Blikk jelentése szerint az autópálya járhatatlanná vált, a járművek csak nagyon lassan tudnak haladni, esetenként meg is állnak.

Az M3-as autópálya Hatvan környéki szakaszán a Vásárosnamény felé tartó oldalon a 49-es és az 57-es kilométer közötti részt lezárták, és a forgalom a leállósávon, valamint az ellenkező oldal belső sávján halad. Budapest felé a leállósáv és a külső sáv használható. A közlekedést nehezíti, hogy éppen ezen a szakaszon útfelújítási munkálatok is zajlanak, amelyek miatt lezárások vannak.

Az Útinform arra kéri az arra haladókat, hogy fokozott figyelemmel haladjon az érintett szakaszon. A Blikk információi szerint az M0-s autóúton is lelassult a forgalom, az M5-ös autópálya csomópontjánál egyes autóknak meg kellett állniuk, és mindkét irányban nagyon lassan haladnak a járművek, főként az M3-as autópálya felé vezető oldalon. Az ellenkező irányban, Pécel térségében hasonló okból torlódik a forgalom.

A hidegfront kedd délelőtt érkezett meg az országba, nyugaton már 20-30 milliméter esőt hozott, Alsónemesapátiban pedig 55 millimétert mértek. A nap további részében további heves zivatarok és felhőszakadások várhatóak, különösen Magyarország Dunától keletre fekvő részein. Az előrejelzések szerint a kánikula hétvégéig kitart.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet az ország északi és középső részére este hatkor, az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet.

Heves vármegyében délután öt órakor több mint húsz helyre várták a segítséget a tűzoltóktól, írta a katasztrofavedelem.hu. Gyöngyöshalászon, a 3204-es úton fa dőlt egy arra haladó kocsira, ami így az árokba hajtott. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók teljes útlezárás mellett dolgoztak a helyszínen.

Domoszlón, a Hunyadi János utcában villám csapott egy lakóházba, Hatvanban, a Kodály Zoltán utcában fa dőlt egy ház tetejére, Boldogon, a Zrínyi úton háztetőre dőlt egy villanyoszlop, a Kossuth Lajos úton pedig egy fa az úttestre dőlt. Turán, a 3104-es úton több fa is kidőlt, elzárva mindkét forgalmi sávot. A tűzoltók eltávolították a faágakat és ellenőrzik az utat.

Az M0-ás autóúton, Gödöllő térségében baleset történt, ami miatt 5 km hosszan torlódnak a járművek. Az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalán, Gödöllő térségében a korábbi baleset helyreállítási munkái miatt újra lezárták a külső sávot a 33-as km-nél.