Záporok és zivatarok várhatóak, de a kánikula marad

Kedden a napsütés mellett több helyen is záporokra, zivatarokra kell számítani, amelyek átmeneti felfrissülést hozhatnak, de a nagy lehűlésre még várni kell, mivel a hőmérséklet akár a 36 fokot is elérheti.

Reggel főként a Dunántúlon, délután pedig elsősorban a középső és keleti tájakon alakulhat ki szórványosan zápor, zivatar. A gomolyfelhő-képződés időnként erőteljesebbé válhat, és az északi-északkeleti szél élénk, helyenként erős lökésekkel kísérheti a napot. A Dunántúlon a még meglévő záporos, zivataros gócok fokozatosan lecsengnek, de késő délutántól, kora estétől újra képződhetnek. A hőmérsékletek kora reggel 15-23, délután pedig 29-36 fok között alakulnak, a legmagasabb értékeket a Dél-Alföldön mérhetjük. Késő estére a levegő 19 és 26 fok közé hűl le.

A meteorológiai szolgálat kiadta legfrissebb riasztásait zivatar, felhőszakadás és magas középhőmérséklet miatt. Minden megyére első szintű (sárga) figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt, míg felhőszakadás miatt a Nyugat-Dunántúl három megyéjében, valamint Veszprém és Somogy megyékben van érvényben figyelmeztetés. Magas középhőmérséklet miatt hat megyében van érvényben sárga figyelmeztetés.

Szerdán már több napsütésre számíthatunk, de egy-egy zápor még előfordulhat. A kánikula továbbra is kitart, hajnalban 15-22, délután 30-36 fok várható, az északkeleti szél pedig főként a Dunától keletre lehet élénk. A hét további részében hasonló időjárásra számíthatunk, csütörtökön és pénteken is a napsütés lesz a főszerepben, 31-36 fokos csúcshőmérsékletekkel. A hőség a hétvégére is megmarad, de frissítő zivatarok is kialakulhatnak.