Felmondási hullám a Cseppkő Gyermekotthonban

A budapesti Cseppkő Gyermekotthonban a vezetőség többsége és több munkatárs is felmondott, ami miatt az intézményt jelenleg megbízott igazgató vezeti. A felmondások hátterében egy feddhetetlenségi nyilatkozat áll, amelynek kitöltését többen megtagadták.

A Cseppkő Gyermekotthoni Központban dolgozók tömeges távozását a 24.hu számolt be először. Az intézményben dolgozó források szerint a felmondások oka, hogy a dolgozók nem voltak hajlandóak kitölteni a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot. A múlt szerda óta Deákné Szitár Ildikó, a Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon igazgatóhelyettese látja el megbízott igazgatóként az intézmény vezetését.

A gyermekvédelemben dolgozóknak egy júniusban közzétett rendelet értelmében átfogó alkalmassági vizsgán kell átesniük, amelynek része egy ötszáz kérdésből álló teszt is. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) által előírt kérdéssorban személyes jellegű kérdések is szerepelnek, többek között a dolgozók családi állapotára, életvitelére, ingatlanjaira, ingóságaira, szórakozási szokásaira, alkoholfogyasztására, dohányzására és egyéb függőségeire vonatkozóan. A gyermekvédelmi dolgozóknak nemi életükről és irányultságukról is nyilatkozniuk kell egy szakpszichológusnak. Amennyiben a dolgozók nem vállalják az átvilágítást, nem folytathatják a munkájukat.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megerősítette, hogy a felmondások mögött a feddhetetlenségi nyilatkozat áll. A Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának munkaviszonya azonnali hatállyal megszűnt, mivel nem írta alá az ellenőrzés alapjául szolgáló adatlapot. A gyermekotthonban a munkavállalók 16,3 százalékának szűnt meg a munkaviszonya közös megegyezéssel, amit a munkavállalók kezdeményeztek.

A Cseppkő Gyermekotthon korábbi vezetője, Herczeg Krisztián, aki 14 évig töltötte be az igazgatói posztot, saját döntése alapján távozott. Herczeg Krisztián szerint a távozás oka az volt, hogy a gyermekek iránti szeretete ellenére olyan feltételeket kellett volna elfogadnia, amelyek sem szakmailag, sem emberileg nem voltak már vállalhatók számára.

A Cseppkő otthon már májusban is bekerült a hírekbe, kiderült ugyanis, hogy az egyik nevelő még 2011-ben rendszeresen ölbe vette és szájon csókolta a lányokat, előfordult, hogy velük fürdött, vagy az ágyukban aludt. Végül a férfi közös megegyezéssel távozott, fegyelmi eljárás nem indult ellene, a rendőrség pedig bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást, tehát az illetőnek nincs priusza, és semmi sem akadályozza meg abban, hogy ismét gyerekek közelében dolgozzon.