Ukrajna sikeresen tesztelte első hazai gyártású ballisztikus rakétáját

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az ország sikeresen tesztelte első hazai gyártású ballisztikus rakétáját. Zelenszkij kiemelte Ukrajna potenciálját, hogy évente 1,5-2 millió drónt állítson elő, amennyiben elegendő pénzügyi forrás áll rendelkezésre.

Az ukrán elnök beszélt a háború tárgyalásos úton történő befejezéséről is, hangsúlyozva, hogy Ukrajnának erős pozícióra van szüksége a tárgyalásokhoz. Az ország kifejlesztett egy tervet, amelyet Joe Biden amerikai elnöknek, valamint a potenciális utódoknak, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak is bemutatnak. Biden nemrég ígért 125 millió dollár értékű fegyverszállítmányt Ukrajnának. Ukrajna az amerikai fegyverek orosz célpontok elleni használatához keresi az Egyesült Államok jóváhagyását, ehhez ukrán tisztviselők Washingtonba utaznak megbeszélésekre.

A rakétateszt része Ukrajna folyamatosan fejlődő katonai ipari komplexumának. A részleteket biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Zelenszkij egy "Kurszk" nevű katonai műveletről is beszámolt Oroszországban, amely megakadályozta bizonyos régiók elfoglalását. A művelet célja, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború befejezésére.

A nyugati partnerek által biztosított F-16-os harci gépek segítségével az ukrán légierő sikeresen hárította el az orosz rakéta- és dróntámadásokat. Ukrajna 236 orosz légindítású fegyverből 102 rakétát és 99 drónt semmisített meg. Az ország célja, hogy továbbra is fejlessze védelmi képességeit.