Új államtitkárság a kis- és középvállalkozások támogatására

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszéléseket folytatott egy új államtitkárság létrehozásáról, amely a kis- és középvállalkozások (kkv-k) digitalizációjának felgyorsítására és versenyképességük növelésére összpontosít.

Az új államtitkárság feladata a kkv-k beruházásainak támogatása lesz egy újonnan bevezetendő 1+1 rendszer keretében, amely akár a beruházások 50%-át is vissza nem térítendő alapon finanszírozhatja. A tervek szerint az államtitkárság szoros kapcsolatot tart majd az érdekképviseletekkel és a vállalkozásokkal, hogy támogassa őket fejlődésükben. Nagy Márton kiemelte, hogy a kkv-k véleményére nagy súlyt fektetnek, hiszen ők tudják legjobban, mi segíti elő a fejlődésüket.

A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról is, hogy a költségvetési cash flow kihívások kezelése érdekében szükséges az éves költségvetési hiány csökkentése 4,5%-ra az idén, és 3,7%-ra a következő évben. A magas kamatkiadások a következő 3-4 évben "normális" szintre csökkennek, ami automatikusan könnyíti a költségvetést strukturális változtatások nélkül. A cash flow éves kezelése magában foglalja a kiadások évekre történő elosztását és a rendkívüli profitadók kivonásának késleltetését.

A kormány a 2025-ös költségvetés módosításait tervezi, legalább 300 milliárd forint állami beruházást halasztva 2026-ra vagy 2027-re. A szakképzési diákhitel tízéves türelmi időszakot kap, és a magyar kkv-k akár 50%-os vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak az új államtitkárság létrehozásának köszönhetően. A miniszter hangsúlyozta a cash-flow kihívások kezelésének szükségességét a hiánycélok eléréséhez, és tisztázta, hogy az országnak jelentős pénzügyi tartalékai vannak, közel 3500 milliárd forinttal a kincstár egységes számláján. Az állami beruházások elhalasztása szükséges a magas kamatköltségek és a hiánycsökkentési követelmények kezelésére. A miniszter utalt arra is, hogy a rendkívüli profitadók kivonását és az állami beruházásokat 2025-ről 2026-2027-re tolják át. Továbbá tervek vannak egy szakképzési diákhitel bevezetésére a fiatal diplomások számára, valamint az új kkv-fejlesztési államtitkárság létrehozására.

Nagy Márton az ATV-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az államnak nincsenek finanszírozási nehézségei, és óriási pénzügyi tartalékkal rendelkezik, amely a kincstári egységes számlán (KESZ) közel 3500 milliárd forintot tesz ki. Emellett a jegybanknál lévő nemzetközi tartalékok szintje rekordszinten, 47 milliárd euró felett mozog. A miniszter szerint a gazdaság alapszöveteit nem károsították az elmúlt időszak válságai, és a költségvetésnek nincs strukturális problémája, így az alapvető adórendszerhez nem szabad hozzányúlni. A cash flow problémákat éves viszonylatban kell kezelni, és a költségvetési hiányt a GDP 4,5 százalékára, majd jövőre 3,7 százalékára kell csökkenteni.

A nemzetgazdasági miniszter azt is kiemelte, hogy a kormány támogatni szeretné a jövőben a családokat, a vidéki fiatalokat és a hazai kkv-kat. A tervek szerint a 17-22 év közötti szakképző iskolát, vagy szakgimnáziumot elvégzett fiatalok munkába állást követően 10 éves futamidejű, szabad felhasználású hitelt vehetnek fel, amennyiben vállalják, hogy Magyarországon élnek és dolgoznak.