Mosonmagyaróvári késelés: Többféle drogot találtak a gyanúsított szervezetében

Többféle kábítószert is találtak annak a 19 éves lánynak a szervezetében, aki négy embert megkéselt Mosonmagyaróváron. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség indítványozta a letartóztatását, amelyet a Győri Járásbíróság kedden elrendelt.

A vádhatóság szerint a fiatal nő először családtagjait, az apját és nagymamáját sebesítette meg súlyosan, majd az utcán egy ismeretlen férfit és egy dohánybolti eladót is megkéselt. Az elkövető a második dohányboltban jelentős károkat okozott, ahol végül a Terrorelhárítási Központ egységei fogták el.

A támadások következtében az édesapa súlyos, életveszélyes, a nagymama súlyos, várhatóan maradandó károsodást okozó sérülést szenvedett. A korábbi hírekkel ellentétben a belső szerveik épek maradtak, így életveszélyes állapotban nem voltak, és sebészi beavatkozásra nem került sor. A másik két áldozat könnyebb sérüléseket szenvedett. A gyanúsított szervezetében többféle kábítószert mutattak ki, és a cselekményt megelőzően az édesapja jelentette be a lánya eltűnését, aki két hétig nem volt megtalálható.

A letartóztatás indítványozását a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés veszélye és a bizonyítás megnehezítésének kockázata indokolta. A döntést a Győri Járásbíróság nyomozás bírája hozza meg, és az elmeorvosi vizsgálat eredménye után fog eldőlni, hogy a gyanúsítottat börtönbe vagy elmegyógyintézetbe helyezik-e.

Az indítvány szerint a 19 éves nő szombat délután, minden ok nélkül a lakásukon többször megszúrta édesapját és nagymamáját egy konyhakéssel, majd elment otthonról. Ezután az utcán egy ismeretlen férfihez ment oda, majd „megölhetlek?” felkiáltással őt is megszúrta. Ezt követően egy dohányboltban dulakodott az eladóval, aki megpróbálta elvenni a nőtől a kést, de a gyanúsított a karján, vállán őt is megszúrta, majd kiment a boltból. Végül a terhelt bement egy másik dohányboltba, ahonnan az eladót kizavarta, majd elbarikádozta magát, és törni-zúzni kezdett, a berendezésben és az árukészletben kb. 1.500.000 forint kárt okozott.

A Győri Járásbíróság a vármegyei főügyészség indítványára elrendelte a lány letartóztatását, a döntés jogerőre emelkedett, az érintettek nem fellebbeztek. A gyanúsított korábban egy kábítószeres ügyben indult büntetőeljárás alatt elérhetetlenné vált, és esetleg megnehezítheti a további bizonyítást, mivel a sértettekkel egy fedél alatt most nem lakhatna. A késelővel szemben emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoznak, állapotát pedig mindenek előtt az elmeorvos vizsgálja, hiszen a legfőbb kérdés az ő büntethetősége szempontjából most nyilván az, hogy teljesen beszámítható volt-e. Az RTL Híradó beszámolója szerint korábban a lányt zavartnak látta a környezete. A gyanúsított a letartóztatásáig nem tett vallomást és mint a szóvivőtől megtudtuk, most sem beszélt, viszont együttműködő volt.

A Blikk információi szerint a rendőrség keresi Kíra testvérét, akitől úgy tudjuk a lány a drogot szerezte, ráadásul a testvére már korábban is a rendőrség látókörébe került drogterjesztés miatt. Kíra egyedül - rendőri kísérettel érkezett a bíróságra, családtagjai nem jöttek vele. Édesapja és édesanyja még mindig a győri kórházban vannak, míg a két férfit, akit megsebesített, már kiengedték. A törékeny mosonmagyaróvári lány amikor meglátta, hogy a Blikk újságírói várnak rá, elmosolyodott egy pillanatra. Az alig 160 cm magas, 40 kilós gyanúsított letartóztatásáról ma dönt a bíróság, és a Blikk információi szerint egyértelmű lesz a végzés: Kíra 30 napra rács mögé kerül, egyben megkezdik elmeorvosi vizsgálatát is. Az még nem eldöntött, hogy a bíró ennek jóváhagyására a soproni börtönt vagy a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben jelöli ki. A letartóztatás 30 napja alatt ennek a vizsgálatnak meg kell történnie, ezután egy újabb tárgyalás következik, mely azt hivatott eldönteni, hogy a gyanúsított marad-e letartóztatásban, vagy a gyógykezelését kell elrendelni.