Új eljárás forradalmasíthatja a csokoládégyártást

Svájci tudósok egy új módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kakaógyümölcs eddig fel nem használt részeinek hasznosítását, és ezzel a csokoládégyártásban is jelentős változásokat hozhatnak.

A kakaógyümölcs feldolgozásánál eddig csak a babot használták fel, a többi részt pedig kidobták, ami jelentős élelmiszerpazarlást eredményezett. Kim Mishra és csapata a zürichi Szövetségi Technológiai Intézetben dolgozott ki egy módszert, amely a kakaó gyümölcspépét, gyümölcslevét és a héját, azaz az endokarpiumot is felhasználja. Ez az eljárás különösen a fenntartható termelést előnyben részesítő vállalatok figyelmét keltette fel.

Az új csokoládé kulcsa a kakaógyümölcs nagyon édes nedvében rejlik, amelynek íze gyümölcsös, kicsit ananászos. A 14% cukortartalmú levet desztillálják, hogy egy koncentrált szirupot kapjanak, amelyet a gyümölcshússal és a szárított héjjal kevernek össze, így létrejön egy nagyon édes kakaózselé. Ennek köszönhetően nem szükséges további cukrot hozzáadni a csokoládéhoz.

Az első tesztek alapján az új csokoládé íze meglepően jó, bár valószínűleg drágább lesz, mint a hagyományos csokoládé, mivel a cukor olcsó hozzávaló, míg a kakaópép és a kakaólé többe kerül. A kutatócsoport vezetője szerint ez az innováció jelentős változásokat hozhat a svájci csokoládégyártásban, és megoldást nyújthat az iparág számos problémájára, mint például a folyamatosan emelkedő árak vagy a kakaóbab termelők szegénysége.

A kakaópép hasznosítása jelentős többletjövedelmet jelenthet a gazdák számára, és a feldolgozás a származási országban történik, ami munkahelyeket és értéket teremt. Anian Schreiber, a kutatócsoporttal együttműködő KOA startup társalapítója szerint a hagyományos eljárás fenntarthatatlan, és új megoldásokban kell gondolkodni. Az új termék természetes cukortartalma miatt csökkenhet a cukoripar nyomása is.

A svájci csokoládégyártást múltbeli gyarmattartási gyakorlatokkal is összefüggésbe hozzák, amelyek közvetve hozzájárultak a kakaóbab országba jutásához és feldolgozásához. A termelőterületeken előforduló joghézagok és az esőerdők irtása miatt a szabályozások ellenére is problémák merülnek fel. Az új eljárás azonban úttörő lehet a hozzáadott cukrok teljes elhagyásában a csokoládégyártásban.