Oroszország folytatja a masszív támadásokat Ukrajna ellen

Az ukránok szerint legalább hatan meghaltak, és több tucatnyian megsérültek az eddigi legnagyobb légitámadásban, amit Oroszország Ukrajna ellen indított a háború kezdete óta. A támadások során az energetikai infrastruktúrát is érték találatok, ami kiterjedt áramkimaradásokhoz vezetett.

Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk szerint Oroszország 127 rakétát és 109 támadó drónt indított, melyek közül Ukrajna 102 rakétát és 99 drónt hatástalanított. Olescsuk a Telegramon az eddigi „legmasszívabb légitámadásnak” nevezte ezt az összehangolt csapássorozatot. Kárpátalja felett is lelőtt egy robotrepülőgépet az ukrán légvédelem.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint több mint tizenöt ukrajnai megyét vettek célba az oroszok hétfő hajnalban. A támadások során több ember vesztette életét különböző régiókban, köztük Dnyipropetrovszk megyében, Zaporizzsjában, Lutszkban, Harkiv megyében és a nyugat-ukrajnai Zsitomir régióban.

A BBC információi szerint a támadások fő célpontja Ukrajna energetikai infrastruktúrája volt, és az oroszok célja az ukránok morális tartalékainak kimerítése is lehetett. Oroszország megüzente, hogy még mindig akkor okoz szenvedést az ukrán lakosságnak, amikor akar.

A Reuters jelentése szerint a támadások másnapján, kedd hajnalban Oroszország több hullámban indított újabb rakéta- és dróntámadásokat szerte Ukrajnában, többek között Kijevben, Lembergben, valamint Harkiv és Odesa térségében. A támadásokban legalább négyen meghaltak, és három robbanás történt Kijevben az éjjel.

Az ukrán hadsereg szerint ketten a közép-ukrajnai Krivij Rih-ben haltak meg, amikor találat ért egy szállodát, ketten pedig a Zaporizzsja elleni dróntámadásban vesztették életüket. Az országban kora reggel légiriadót rendeltek el, mert ukrán megfigyelők hiperszonikus rakétákat indító orosz repülőgépeket észleltek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint nagy hatótávolságú légi és tengeri precíziós fegyvereket vetettek be erőművek és a kapcsolódó infrastruktúra ellen Ukrajna-szerte. Az eddigi jelentések szerint a zaporizzsjai erőmű nem sérült meg. Az ukrán Pravda szerint a hétfői támadások csaknem 1,3 milliárd dollárba kerültek Oroszországnak.

Szerhij Lisak, a Krivij Rihet magában foglaló Dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy két civil még mindig a Krivij Rih-i szálloda romjai alatt van, a támadásban öten megsebesültek. Emellett hat üzlet, négy magasház és nyolc autó is megrongálódott.

Zaporizzsjában két ember meghalt és négy megsebesült az éjszaka folyamán – közölte Ivan Fedorov, a zaporizzsjai régió kormányzója ugyancsak a Telegramon.

A kijevi régió légvédelmi rendszerei az éjszaka folyamán többször is működésbe léptek, hogy megsemmisítsék az ukrán fővárost célzó rakétákat és drónokat – számolt be a régió katonai adminisztrációja a Telegramon.

Hétfőn Oroszország több mint 200 rakétával és drónnal támadott ukrajnai célpontokat, aminek következtében legalább hét ember meghalt, és károk érték az energetikai infrastruktúrát.

A kedd hajnali támadások mértéke és teljes hatásuk nem volt azonnal ismert, de az ukrán légierő közölte, hogy több dróncsoport indítását, valamint Tu–85-ös stratégiai bombázók és MiG–31-es szuperszonikus elfogó repülőgépek orosz repülőterekről történő felszállását észlelte.

Krivij Rihben, Kijevben és Ukrajna középső és keleti régióiban az éjszaka nagy részében, hétfőn este nyolc órától kezdve légiriadó volt érvényben.