Orosz drón megsértette a NATO-tagállam, Lengyelország légterét

Egy orosz Geran / Sahed családba tartozó kamikaze-drón megsértette Lengyelország légterét, és fél órán át repült a NATO-tagállam felett. A lengyel hadsereg még nem azonosította hivatalosan az objektumot, de a jelek szerint a drón Ukrajna területét célozta, és csak célt tévesztett.

Lengyelország tegnap azt jelentette, hogy belépett a légterükbe egy ismeretlen repülő tárgy, amelyet nem lőttek le, mert nem tudták azonosítani. A lengyel fegyveres erők operatív parancsnoksága szerint az incidens augusztus 26-án reggel történt, amikor egy „légi tárgy” lépett lengyel területre az ukrán Cservonohrad város közelében.

A NATO szóvivője, Farah Dakhlallah, Oroszország lépéseit felelőtlennek és fenyegetőnek nevezte, és hozzátette, hogy az Ukrajna elleni 2022-es teljes körű orosz invázió kezdete óta többször találtak orosz drónok és rakéták darabjait a szövetséges országok területén. Tomasz Drewniak lengyel tábornok szerint az oroszok ezzel a lépéssel tesztelik a lengyelek védelmi rendszerét, és hasznos információkat szerezhetnek.

Maciej Klisz tábornok és Jacek Goryszewski alezredes arról számoltak be, hogy a támadás során egy tárgyat észleltek a radarok, amely mintegy 25 kilométeres mélységben repült be a lengyel légtérbe, és 33 percig tartózkodott ott. A drón vélhetően a lengyel oldalon található Tyszowice város közelében zuhanhatott le, közel az ukrán Cservonohrad és Szokal településekhez, de nem zárható ki, hogy visszatérhetett Ukrajna légterébe.

Hasonló incidensek korábban is történtek már, például az Ukrajna dunai kikötőit célzó orosz drónok rendszeresen bezuhannak Románia területére, és Lengyelországba korábban egy ukrán légvédelmi rakéta csapott be. Eddig a NATO részéről nem követte érdemi eszkaláció ezeket a fejleményeket.