Menekülnek az emberek az izraeli katonák elől és túszt szabadítottak ki

A Gázai övezetben fokozódik a feszültség, az Al-Aksza Mártírok Kórháza kiürült, miközben az izraeli hadsereg egy túszt szabadított ki a Hamász fogságából.

Az AP News jelentése szerint a Gázai övezet központi részén található Deir al-Balah városában az Al-Aksza Mártírok Kórháza, az övezet utolsó működőképes egészségügyi intézménye kiürült. Az izraeli hadsereg nem rendelte el a kórház evakuálását, de a betegek és a menedékkérők attól tartanak, hogy az épület a harcok középpontjába kerülhet. Az izraeli hadsereg a közelmúltban elrendelte a környező területek kiürítését, és jelezte egy lehetséges szárazföldi hadművelet megindítását, ami tovább növelte a kórházban tartózkodók aggodalmait.

A 10 hónapja tartó konfliktus során az izraeli erők több gázai kórházat is megszálltak, azzal vádolva a Hamászt, hogy ezeket az intézményeket katonai célokra használja, amit a palesztin egészségügyi tisztviselők határozottan cáfolnak.

Ezzel párhuzamosan, a Sky News információi szerint az izraeli hadsereg bejelentette, hogy sikerült kiszabadítania Qaid Farhan Alkadit, akit a Hamász terrorszervezet 2023. október 7-én rabolt el. Alkadi 326 napot töltött fogságban, és jelenleg alapos kórházi kivizsgálás alatt van, egészségi állapota stabil. Az IDF szerint a kiszabadítás egy “komplex művelet” eredményeke volt, amelyet a Gázai övezet déli részén hajtottak végre.

A Túszok Családjainak Fóruma csodával határosnak nevezte Alkadi hazatérését. Jelenleg úgy vélik, hogy még mindig körülbelül 110 túszt tart fogva a Hamász, közülük mintegy harmaduk feltehetően már nem él. Tavaly novemberben, egy tűzszünet idején, jelentős számú túszt szabadítottak ki palesztin foglyok izraeli elengedéséért cserébe.

Alkadi, aki az izraeli arab beduin kisebbséghez tartozik, és őrként dolgozott egy csomagolóüzemben a Magen Kibbutzban, egyike volt azon 250 embernek, akiket a csaknem egy évvel ezelőtti támadásnál a terroristák elhurcoltak és fogva tartottak. Két felesége van, és 11 gyermek apja. Az izraeli 12-es csatorna bemutatta, amint Alkadi családtagjai a hír hallatán sietnek a kórházba, ahová szállították.

A Hamász vezette fegyveresek mintegy 250 embert raboltak el az október 7-i támadás során, ahol csaknem 1200 ember, főként civilek haltak meg. Izrael megtorló offenzívája több mint 40 ezer palesztint ölt meg a helyi egészségügyi tisztviselők szerint, akik nem közölték, hogy hányan voltak ezek közül harcosok. A 2,3 millió gázai lakos 90 százalékát kitelepítették otthonából, és súlyos pusztítást végeztek az ostromlott területen.

Nem csitulnak a kedélyek

Izrael eddig összesen nyolc túszt mentett ki, a Hamász szerint azonban több túsz is meghalt az izraeli légicsapásokban és a sikertelen mentési kísérletekben. Az izraeli csapatok tévedésből megöltek három izraelit is, akik decemberben megszöktek a fogságból.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar hónapok óta próbál tárgyalásokat folytatni egy olyan megállapodásról, amelynek értelmében a megmaradt túszokat tartós tűzszünetért cserébe szabadon engednék. Ezek a tárgyalások a héten Egyiptomban folynak, de eddig semmi jele egy esetleges áttörésnek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a túszok családjaitól és az izraeli közvélemény nagy részétől is heves bírálatokat kap amiatt, hogy még mindig nem jutott egyezségre a Hamásszal a túszok hazahozataláról.

A Hamász azt reméli, hogy a túszokat tartós tűzszünetért, az izraeli csapatok kivonásáért a Gázai övezetből és számos palesztin fogoly, köztük magas rangú fegyveresek szabadon bocsátásáért cserébe kapja meg.