Özönvízszerű esőzések és zivatarok Magyarországon

Kedden Magyarország nyugati részén jelentős esőzések és zivatarok voltak tapasztalhatóak, helyenként egy egész havi csapadékmennyiség hullott le rövid idő alatt. A hőség enyhült, de a kánikula a hétvégéig kitart.

A Dunántúl nyugati részén kialakult viharcellák miatt jelentős felhőszakadások érték a területet, Somogy, Zala, Vas és Veszprém vármegye egyes részein 20-30 milliméter eső esett, míg Alsónemesapátiban az Időkép mérőberendezései 55 milliméternyi csapadékot regisztráltak. Ez a mennyiség közel egy havi esőnek felel meg. A Balaton térségében is viharos időjárást tapasztaltak, Fonyódon 84 km/órás széllökést mértek.

A hidegfront északnyugaton hozott enyhülést, ahol a hőmérséklet nem emelkedett 26-27 fok fölé, míg az ország keleti és középső részein továbbra is 32-35 fokot mértek. A Balatonon készült webkamerás felvétel is dokumentálta a viharos időjárást.

Az Időkép előrejelzése szerint a délután folyamán az ország középső, északi és keleti részein is várhatóak zivatarok, így Budapest területén is, ahol a dunántúlihoz hasonló kiadós felhőszakadás jöhet. A HungaroMet számos járásra kiadta az elsőfokú riasztást zivatarok miatt. A csapadék az aszályos területeken valamennyire enyhíthet a helyzeten, de rövid idő alatt nagy mennyiségű eső is lehullhat, ami villámárvizek kialakulásához vezethet. A hétvégéig azonban a kánikula továbbra is megmarad.

Heves vármegyében az orkán erejű szél fákat tépett ki, és Boldog községben egy 70–80 év körüli diófát a kapuhoz lökött, amelyben kár keletkezett. Az Index időjárás-előrejelzése szerint a zivatarokat délután, este átmenetileg viharos széllökés (60–80 kilométer/órás, kora délután lokálisan 80 kilométer/órás), jellemzően kisebb méretű jég (2 centiméter körül vagy alatt) és lokálisan intenzív csapadék (10–25, egy-egy helyen több mint 25 milliméter) kísérheti. Az éjszakai órákban csökken a zivatarhajlam. Az ország számos pontján kiadós felhőszakadást hoztak a zivatarok, van, ahol 20–30 milliméter is esett.