Megalopolis: Coppola a botrányhősöket választotta és a zaklatási vádakat nevetségesnek nevezte

Francis Ford Coppola a Megalopolis című filmjében szándékosan olyan színészeket válogatott a szereplőgárdájába, akiket korábban a cancel culture miatt mellőztek Hollywoodban. A rendező célja az volt, hogy a produkció ne csak egy "woke hollywoodi film" legyen, miközben a zaklatási vádakat nevetségesnek nevezte.

A Rolling Stone magazinnak adott interjúban Coppola elmondta, hogy a stábban olyan emberek is helyet kaptak, akiket korábban "eltöröltek", vagyis a cancel culture áldozataivá váltak. A Deadline szerint a rendező nem akarta, hogy a filmjét "woke hollywoodi produkcióként" aposztrofálják.

A Megalopolisban szerepet kapott Jon Voight, aki konzervatív elvei és Donald Trump melletti nyílt kiállása miatt vált sokak számára meglepő választássá, valamint Shia LaBeouf is, akit 2021-ben szexuális erőszakkal vádoltak. LaBeouf mellett Dustin Hoffman is feltűnik a filmben, akit szexuális zaklatással vádoltak meg, és a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Voight egy Trump-szerű figurát alakít a történetben.

Coppola hangsúlyozta, hogy a film nem fogja meggyógyítani a bajainkat, de hozzájárulhat a társadalmi párbeszédhez és a megosztottság megértéséhez. A rendező szerint érdekes volt, hogy a filmen őskonzervatívok és rendkívül progresszívek is együtt dolgoztak.

A Megalopolis egy idealista építész történetét meséli el, aki New Yorkot az ókori Rómához hasonlóan szeretné újjáépíteni. A főszerepet Adam Driver alakítja, a további szerepekben pedig Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza és Laurence Fishburne is láthatók.

A film finanszírozását Coppola saját maga vállalta, a 120 millió dolláros büdzsét teljes egészében ő biztosította. A Megalopolist szeptember 26-án mutatják be a magyar mozikban, míg a világ legtöbb országában szeptember végén kerül a nézők elé.

A Variety magazin videókat tett közzé, amelyekben Coppola a film egyik szórakozóhelyen játszódó jelenetének forgatásán megpuszilja és ölelgeti a fiatal női statisztákat. Coppola a Rolling Stone-nak adott interjúban elismerte, hogy megpuszilt nőket a forgatáson, de tagadta, hogy a viselkedése helytelen lett volna, és azt állította, hogy csak ismert nőket csókolt meg arcon a szilveszteri jelenet után. A rendező szerint az erről szóló cikkek megjelenésének időzítése nem véletlen, és azzal a céllal történt, hogy ártani akartak a filmnek a cannes-i bemutató előtt.

A film vegyes kritikákat kapott a fesztiválon, a HVG tudósítója például „katyvaszként” jellemezte a Megalopolist, amely 120 millió dollárra rúgó költségeinek nagy részét maga Coppola állta. Coppola szerint a negatív kritikák csak azért láttak napvilágot, mert ő nem követi „a Hollywood által meghatározott szabályokat”, és ezt a filmipar fenyegetőnek tartja.

Darren Demetre, a Megalopolis társproducere megvédte a rendezőt, korábban a The Guardiannek azt mondta, hogy az ölelgetéssel és a puszikkal Coppola csak a filmben látható klubhangulatot próbálta megalapozni és elősegíteni, nem szerzett arról tudomást, hogy bárki zaklatásra panaszkodott volna a forgatás közben. Demetre hozzátette, hogy közel 40 éve dolgozik együtt Coppolával, és dicsérte a rendezőt, amiért hű maradt a „kreatív víziójához”, miközben tartotta a film menetrendjét és költségvetését is.