Ukrajna szövetségeseit sürgeti az EU külügyi főtárgyalója

Az Európai Unió külügyi főtárgyalója, Josep Borrell arra szólította fel Ukrajna szövetségeseit, hogy oldják fel azokat a korlátozásokat, amelyek megakadályozzák Kijevet abban, hogy Oroszország belső területeit támadja nagy hatótávolságú fegyverekkel.

Az EU külügyi főtárgyalója szerint ez a lépés megerősítené Ukrajna önvédelmi képességét és csökkentené a rombolást. Borrell emellett arra is felszólította a NATO-t, hogy biztosítsanak több légvédelmi rendszert Ukrajnának, mivel jelenleg csak Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok szállítottak olyan fegyvereket, amelyekkel Ukrajna képes lenne támadásokat indítani Oroszország belső régiói ellen.

Ukrajna második napja súlyos orosz támadások célpontja, amelyek során orosz repülőgépek hiperszonikus rakétákat indítottak és drónokkal támadtak. Az ukrán légvédelmi erők szerint az egész országot fenyegeti a ballisztikus rakéta támadás veszélye. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka legalább hat ember vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek. Joe Biden amerikai elnök és David Lammy brit politikus is elítélte a támadásokat, amelyeknek újabb hullámában három ember halt meg.

Oroszország több mint 200 rakétát és drónt lőtt ki Ukrajna fölé hétfőn, aminek következtében legalább hét ember vesztette életét. Az ukrán hadsereg sikeresen visszaverte a támadásokat Kijevben, és evakuálásra került sor 27 településen a Pokrovszk melletti területeken. Az EU főtárgyalója sürgős légvédelmi erősítéseket javasolt Ukrajnának, és arra sürgette a szövetségeseket, hogy engedjék meg Ukrajnának a mélyebb csapásokat Oroszországban.