A rendőrség adósságban úszik, a beszállítóknak több mint 13 milliárd forinttal tartoznak

A Készenléti Rendőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) adóssága kiemelkedik a költségvetési intézmények között, összesen több mint 13 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóiknak.

A Népszava információi szerint a Készenléti Rendőrség 5,5 milliárd forintos adósságával a legnagyobb adós a költségvetési intézmények között, követve az ORFK 4,2 milliárd, illetve a BRFK valamivel több mint 4 milliárd forintos tartozásával. A lista első tíz helyén a három rendészeti szervet és a kormányhivatalokat kivéve csak nagy kórházak szerepelnek.

A Magyar Államkincstár adatai alapján július végén a költségvetési intézmények kifizetetlen és lejárt tartozása 79,5 milliárd forint volt, ez 400 millió forinttal kisebb mint az előző havi. 2023 év végén a közintézmények lejárt adóssága 66 milliárd volt, ami márciusra 134 milliárd forintra nőtt elsősorban a kórházak, egészségügyi intézmények eladósodása miatt. Az egészségügyi intézmények tartozása továbbra is magas, 46,8 milliárd forintot tesz ki, ami az intézményi tartozásállomány 62 százalékát jelenti.

Júliusban a kórházak adósságállománya összesen 1,3 milliárd forinttal csökkent, azonban több nagy centrumkórház adóssága növekedett. A kormány áprilisban konszolidálta a kórházak adósságát, de a tartozásállomány még mindig jelentős. A legtöbb adóssággal a Készenléti Rendőrség rendelkezik, az összeg egy hónap alatt 774 millióval, 5,5 milliárd forintra nőtt. A Készenléti Rendőrséget követi a sorban az Országos-, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A kórházak közül júliusban a Szent János Centrumkórháznak volt a legnagyobb, 2,6 milliárdos adóssága; ezt követi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház 2,4 milliárddal, míg harmadik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház 2,1 milliárddal. Utánuk a Dél-Pesti Centrumkórház következik 2,1 milliárddal, a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház 1,8 milliárd az adóssága, míg a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetnek 1,7 milliárd.