A magyar kormányzat nyilvánosságra hozza a kínai hitel részleteit

Varga Mihály pénzügyminiszter kijelentette, hogy a kormány nem titkolózik a kínai hitellel kapcsolatban, és közzéteszi azokat az információkat, amelyeket a szerződés lehetővé tesz. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány kezdeményezte a banktitok feloldását a kínai pénzintézeteknél, hogy több adatot hozhassanak nyilvánosságra az egymilliárd eurós hitelről.

A magyar kormány áprilisban vette fel az egymilliárd eurós hitelt a China Development Banktól, a China Eximbanktól és a Bank of China magyarországi fiókjától, amely a magas technológia, infrastruktúra, közlekedés és energiaágazatokban felmerülő költségek finanszírozására szolgál. Varga Mihály elmondta, hogy a hitel részletei, mint például a kamatlábak és a törlesztési ütemezés, nem kerültek nyilvánosságra, de a hitelt változó kamatozással kell visszafizetni 2027 áprilisáig. Orbán Viktor miniszterelnök az egyezményt óriási lehetőségnek nevezte Kína számára, hogy részt vegyen Magyarország modernizációjában, és kijelentette, hogy Magyarország a legjobb ajánlatot kapta Kínától, és nem fog jobbat kapni.

A pénzügyminiszter arról is beszámolt, hogy a kormány nyilvánosságra hozta a nagy hitel feltételeit, és kezdeményezte a banktitok feloldását, hogy több információt tegyenek közzé. A Portfolio által először felfedett egymilliárd eurós kínai hitel az államadósság-kezelési központ weboldalán elérhető információk szerint a törvényeknek és a hitelszerződésnek megfelelően került kezelésre. Néhány részletet nemzetközi szabványok szerint banktitoknak tekintenek. A kormány kezdeményezte a kínai pénzintézeteknél a banktitok feloldását, hogy a közvélemény és a törvényhozók számára több információt biztosítson.

Varga Mihály kiemelte, hogy a kormánynak nincs mit elrejtenie a hitellel kapcsolatban, és azon dolgoznak, hogy növeljék az átláthatóságot. A miniszter hangsúlyozta Magyarország változatos adósságfinanszírozási forrásait, beleértve Kínát, Japánt és Katart. Kiemelte, hogy a magyar családok jelentős szerepet játszanak az adósságfinanszírozásban, a külföldi devizaadósság pedig a teljes adósság 29%-ára csökkent. Varga Mihály megvédte a kínai hitelt, összehasonlítva azt a baloldali kormányok által felvett korábbi IMF-hitelekkel. A miniszter kiemelte, hogy a kormány a jogi követelményeknek megfelelően járt el, és a hitel részletei nyilvánosan elérhetőek, néhány információ azonban banktitoknak minősül. A miniszter kifejezte készségét arra, hogy részletesebb információkat szolgáltasson, amint a kínai bankok beleegyeznek a banktitok feloldásába. Varga Mihály több mint 4700 napja tölti be a pénzügyminiszteri posztot, ezzel minden korábbi minisztert megelőzve.