A forint stabilan várta az MNB kamatdöntését, amely változatlan maradt

Ma reggel a forint euróval szembeni árfolyama 394,5 körül alakult, megőrizve ezzel a tegnap délutáni minimális erősödését. A piacok figyelme a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai kamatdöntésére irányult, amely során a Monetáris Tanács nem módosította az alapkamatot, így az 6,75 százalékon maradt.

A hétfői nap a régiós devizák piacán a kijózanodás jegyében telt, miután az amerikai jegybank pénteki kamatcsökkentési bejelentése után korrekció következett. A forint az euróval szembeni árfolyama a 395,5-ös szintről egy egységgel erősödött, és ezen a szinten maradt stabilan. A mai nap folyamán kevés gazdasági adat várható, amely jelentősen befolyásolhatná a forint árfolyamát, azonban a jegybank döntése kiemelt figyelmet kapott a piacokon.

A nemzetközi környezet és a globális kamatkilátások alapján lehetőség nyílhatott volna további kamatvágásokra, de a piaci szakértők többsége úgy vélekedett, hogy az MNB által korábban beharangozott óvatos kamatpolitika nem indokol újabb lazító lépéseket. Az MNB Monetáris Tanácsa az utolsó kamatcsökkentést július 23-án hajtotta végre, amikor 25 bázisponttal csökkentették az alapkamatot 6,75 százalékra, és ezen a szinten tartották azt a mai döntéssel. Az inflációs kockázatok növekedése és az ország megítélése miatt az MNB óvatos maradt, és hosszú idő óta először nem vágott a kamatból, ami rossz hír a hitelfelvevőknek, hiszen nem számíthatnak jobb feltételekre.

Elemzők szerint a forint erőt meríthet a jegybank döntéséből, mivel a kamatok változatlansága erősíti a forintot. Az euró-forint keresztárfolyam a bejelentés hatására lejött a 392,6-os szintre, a bejelentés előtt még 393,4-en állt a jegyzés. A Raiffeisen Bank szakértői arra számítanak, hogy mivel ma nem csökkentett a kamatokon az MNB, szeptemberben megteszi és 6,5 százalékos alapkamattal fordulhatunk rá a jövő évre.

A hazai részvénypiac egész nap erőtlen volt, az MNB kamatdöntés hatására az OTP-részvények kismértékben lefordultak. Hamarosan kezdődik a jegybank sajtótájékoztatója, az ott elhangzottak még megmozgathatják a forint árfolyamát.

A forint további sorsa így a következő időszakban is a nemzetközi gazdasági események és a belföldi monetáris politika függvényében alakulhat. Az EUR/HUF árfolyamának alakulása továbbra is fontos indikátora marad a magyar gazdaság állapotának. A tranzakciós illeték és a devizakonverziós kiegészítő illeték megemelése is szálka az MNB szemében, hiszen ezek az intézkedések az idén 0,1, jövőre 0,2-0,3 százalékponttal növelhetik az inflációt.