A World Press Photo kiállítás idén a Biodóméban kerül megrendezésre

A World Press Photo kiállítás idén Budapest Biodóméjában nyílik meg, miután több helyszín, köztük a Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum is elzárkóztak a rendezvény befogadásától. A budapesti polgármester, Karácsony Gergely a Facebookon jelentette be, hogy a kiállítás szeptember 20-tól október 27-ig lesz látogatható. Karácsony kiemelte Budapest elkötelezettségét a művészeti szabadság és a szabad kifejezés mellett. Az előző évben a kiállítás korlátozásokkal szembesült a Mi Hazánk párt által előterjesztett vitatott törvény miatt. Sok intézmény habozott idén a kiállítás befogadásában, de Budapest örömmel lépett be, hogy helyet biztosítson neki.

Az elmúlt év vitái miatt L. Simon László, a Nemzeti Múzeum igazgatóját elbocsátották, miután ellenvetéseket fogalmaztak meg az LGBTQ+ személyeket ábrázoló képekkel kapcsolatban. A kiállítást Orbán Viktor politikai igazgatója nyitotta meg, és a korlátozásokra irányuló kísérletek meghiúsultak, mivel nem volt lehetőség a látogatók személyazonosságának ellenőrzésére. Idén a Nemzeti Múzeum "profilváltásra", a Néprajzi Múzeum pedig "váratlan karbantartásra" hivatkozva nem vállalta a kiállítás megrendezését. A kiállítás szeptember 20-tól október 27-ig tart, bemutatva a legjobb sajtófotósok munkáit, amelyek a valóság különböző aspektusait örökítik meg. A főváros polgármestere hangsúlyozta a valósággal való szembenézés fontosságát, nem annak elrejtése helyett.

A Budapesti Közgyűlés idén a Biodóméban rendezi meg a World Press Photo kiállítást, miután korábbi helyszíneken kontroverziák és tilalmak érték. Az előző évben a kiállítás ellenállásba ütközött a Nemzeti Múzeumban, ami L. Simon László elbocsátásához vezetett. A kiállítást betiltották a 18 év alattiak számára egy gyermekvédelmi törvény miatt, ami vita tárgyává tette a cenzúrát és a művészeti szabadságot. A döntést Karácsony Gergely jelentette be a Facebookon, kiemelve a város művészeti szabadság iránti elkötelezettségét. A kiállítás a Biodóméban kerül megrendezésre, miután számos intézmény visszautasította a házigazda szerepét. A 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás Debrecenben zavarokba ütközött, az utcai kiállítást mindössze négy nap után lebontották.

A főpolgármester szerint a Biodóm, amely legutóbb fényművészeti kiállításnak adott otthont, maga az épület is Budapest mai összetett valóságáról mesél a maga módján. Az eredetileg grandiózus állat és növénykertnek megálmodott attraktív épület a kormány és a főváros együttműködésében valósult volna meg, azonban a finanszírozás miatt kialakult viták miatt máig befejezetlen torzó. A kiállításról további információ az esemény oldalán található.

A kiállítás idén "On the spot" címmel kísérő kiállítást is kap, amelyet Cseke Eszter és S. Takács András készítette. A tárlat szeptember 19-én nyílik meg és a közönség számára szeptember 20-a és október 27-e között minden nap látogatható lesz. Révész Tamás, a kiállítás szervezője világossá tette, hogy semmiféle korlátozást nem vezetnek be a Biodómban, így kordon vagy más szabályozás, személyazonosság-igazolási előírás sem lesz. A helyszínen és az online jegyvásárláskor feliratokon hívják majd fel a figyelmet arra, hogy a World Press Photo kiállításon "érzékeny tartalommal" lehet majd találkozni. A tavalyi kiállítás körüli balhé akkor kezdődött, amikor a Mi Hazánk párt Dúró Dóra jelezte a múzeumot fenntartó minisztériumnak, hogy a képek között vannak olyanok, amik melegeket ábrázolnak, ez pedig szembemegy a homofób módosítókkal teleírt pedofiltörvénnyel.

Révész Tamás, a kiállítás szervezője elmondta, hogy több mint 30 éve szervezi a World Press Photo kiállítást Magyarországon, de idén rendkívüli nehézségekbe ütközött. A Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum után egy megnevezni nem kívánt újabb múzeummal is tárgyalt, amely először örömmel vállalta volna a kiállítás megrendezését, de egy héttel később visszaléptek. Magángalériák is szóba kerültek, de ezek mérete nem volt megfelelő. Végül a fővárossal kötött megállapodás alapján a Biodóm területén kerül megrendezésre a tárlat.