A Kalligram Kiadó függetlenedik a Libri Kiadói Csoporttól

A Kalligram Kiadó teljes egészében Mészáros Sándor, a kiadó igazgatójának tulajdonába került, miután megvásárolta a Libri Kiadói Csoport 49 százalékos részesedését. Az igazgató az autonómia megőrzése érdekében döntött a visszavásárlás mellett, és nem aggódik amiatt, hogy a szétválás következtében kevesebb olvasóhoz jutnak majd el a kiadványok.

A Kalligram Kiadó és a Libri Kiadói Csoport 2017 óta működött együtt, de mostantól a Kalligram függetlenül folytatja tevékenységét. Mészáros Sándor az Indexnek és a 444-nek is elmondta, hogy a kultúra autonómiája számára rendkívül fontos, és nem szeretné, ha veszélybe kerülne. Az igazgató úgy véli, hogy a kiadó stabilan működik, és a szétválás nem fogja befolyásolni az elérhető olvasóközönség nagyságát.

Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója szerint a Kalligrammal való együttműködés baráti volt, és a Libri soha nem is befolyásolta a Kalligram működését. A szétválásról való beszélgetés a Libri kezdeményezésére kezdődött körülbelül két évvel ezelőtt, mivel a kisebbségi tulajdonrész a Kalligramban egy zárvány volt, amely nem váltotta be a hozzá fűzött pénzügyi reményeket. A Libri nem vett ki osztalékot a Kalligramból, mivel a cég nem termelt lényegi eredményt. Sárközy hozzátette, hogy a Libri kereskedőként továbbra is a Kalligram partnere marad.

Mészáros Sándor el akarta kerülni, hogy bárki beleszólhasson a kiadói döntésekbe, példaként Schiffer András Apály idején című kötetének kiadását említette, amelyért sok kritikát kapott. A Kalligram vezetője szerint a kortárs irodalom és társadalomtudomány műfajú kötetek olvasótábora az elmúlt években csökkent, és az olvasás kultúrája átalakult.

A Libri Kiadói Csoportban történt változásokról is szó esett: a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 2022 júniusában többségi tulajdonossá vált a Libriben, és az Index vezérigazgatója is bekerült a Libri igazgatóságába. Az MCC vezetője szerint nem terveznek változtatásokat a könyvkínálaton, sem a vezetői körön. Mészáros Sándor az MCC hirtelen tulajdonszerzése miatt aggódott, és nem akarta megvárni, mi lesz a vége, ezért döntött a függetlenedés mellett. Az MCC tavaly júniusban jelentette be, hogy 98,41 százalékos tulajdonrésze lett a Libri Csoportban.

Mészáros Sándor, aki már negyedszázada dolgozik a Kalligramban, nyugdíjas lett, de örül, hogy kiváló szerkesztői csapattal dolgozhat együtt. Célja, hogy amikor átadja a stafétabotot, az új csapat megújítva vigye tovább a kiadó örökségét. Az autonómia megőrzése érdekében tett lépése nem volt hősies, de számára alapvető, mivel a magyar gazdaságban és kulturális szférában az intézmények kivéreztetését és az okkupálást tapasztalja. A Librinek sok tekintetben hálás lehet, de a könyvszakmában sok az ismeretlen tényező, és az ideológiai viták, valamint az LMBTQ-propagandával vádolt kiadványok elleni hatósági fellépések félelmet gerjesztenek a közegben.