A bíróság szerint törvénytelen a Horn Gyula sétány elnevezése

A Budapesti Fővárosi Törvényszék döntése értelmében törvényellenes a XIII. kerületi Horn Gyula sétány elnevezése. A bíróság kimondta, hogy a nyilvános helyek vagy intézmények nem viselhetik azoknak az egyéneknek a nevét, akik részt vettek a 20. századi totalitárius politikai rendszerek kiépítésében vagy fenntartásában.

A Budapesti Fővárosi Törvényszék döntése alapján a Budapesti Közgyűlés nem kérte ki a Magyar Tudományos Akadémia véleményét a sétány elnevezéséről, ami törvénybe ütközik. A Horn Gyula nevet viselő egykori szocialista miniszterelnök a 1956-os forradalom idején a biztonsági erők tagjaként szolgált, később pedig a kommunista kormány külügyminisztereként tevékenykedett. A névadást több személy, köztük Ungváry Krisztián történész is kritizálta.

A névváltoztatás ügyében a Budapesti Fővárosi Kormányhivatal áprilisban fordult a bírósághoz, Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjének indítványára. A törvényszék megjegyezte, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak meg kellett volna szereznie a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját az ügyben, mivel jegyzőkönyvek által is bizonyítottan kétség merült fel a tekintetben, hogy a közterület elnevezése megfelel-e a törvény rendelkezésének. A Fővárosi Önkormányzat azonban nem tett eleget a márciusi jogossági kérelemnek, ami a bírósági ügyet eredményezte.

A Budapesti Fővárosi Kormányhivatal kérte a sétány nevének megváltoztatását, de a Közgyűlés áprilisban úgy döntött, hogy nem tesz eleget a kérésnek. Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese kijelentette, hogy ha a Közgyűlés nem akarja megváltoztatni a sétány nevét, akkor nem is fogják átnevezni, ami további bírósági csatához vezethet Botond Sára megyei főnökkel.

A Fővárosi Törvényszék döntése értelmében a volt miniszterelnök "pufajkás" múltja miatt nem viselheti közterület a nevét, a sétányt át kell nevezni. A kormányhivatal a törvényszék döntését követően hangsúlyozta, hogy a közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A XIII. kerület képviselő-testülete és a fővárosi közgyűlés többségi döntéssel hagyta jóvá a névadást, de a közéletben ezután indult meg igazán a vita arról, hogy Horn Gyula nevét viselje-e a sétány.

A bíróság előtt a kormányhivatal azt sugallta, hogy a közgyűlés tudatosan járt el jogsértően, amikor döntött a sétány elnevezéséről. A törvényszék döntése jogerős lesz, így a fővárosnak végre kell hajtani, és a sétányt át kell nevezni.